www.kammo.net

Blogi

Oman näppäimistön rakentaminen

Olen jo pitkään miettinyt ergonomisia näppäimistöjä ja myös kirjoittanut niistä tänne blogiin aiemmin. Esimerkiksi silloin, kun ensimmäistä kertaa suunnittelin kokonaan oman näppäimistön rakentamista ja näppäinasettelua, tai silloin, kun kokeilin ensimmäistä kertaa Maltron-näppäimistöä. Tähän mennessä homma on jo edennyt hieman pidemmälle: ostin nimittäin oman 3D-tulostimen ja olen muutamia osia näppäimistöä varten sillä tulostanutkin.

3D-tulostin Wanhao Duplicator 4S

Tulostimeni on Wanhao Duplicator 4S. Se on Makerbot Replicator -klooni kahdella suuttimella. Halusin valmiiksi kasatun, suhteellisen jämerästi koteloidun laitteen, jota voin kuitenkin parannella, jos sellaiselle tulee tarvetta. Muutamia pieniä modauksia olen jo Thingiverse-sivustolta ladannut ja tulostanut, mutta en mitään radikaalisti itse tulostinta tai sen tulostusjälkeä muuttavaa. Esimerkiksi SD-muistikorttipaikan vieressä olevalle aukolle olen tulostanut suojalevyn, jotta kortti ei vahingossa putoa koneen sisuksiin.

Näppäinhattujen tilaaminen

Tilasin aiemmin Massdrop-nimisestä palvelusta 10 kappaletta Cherry MX -näppäinkytkimiin yhteensopivia näppäinhattuja. Ne olivat sellaisia, joissa alaosa on mustaa muovia ja yläosa läpinäkyvä. Läpinäkyvän osan alle voi asetella paperilapun, johon on tulostettu (tai kirjoitettu käsin) näppäimen toiminto. Samanlaisia hattuja olen nähnyt lähinnä kauppojen kassapäätteissä, ja ajattelin testata muutamalla kappaleella, soveltuisivatko tuollaiset näppäinhatut omaan näppäimistöönikin. No soveltuvathan ne, ja ovat vieläpä hyvän näköisiä. Varsinkin aiemmin kasaamassani multimedianäppäimistössä, josta kirjoitin blogiin aiemmin, rivillinen näppäimiä näytti tyylikkäältä. Pitänee tulostaa tuollekin näppäimistölle oma muovinen kotelo jossain vaiheessa.

multimedianäppäimistö verolevylle koottuna. Näppäinhatuissa multimediapainikkeiden symboleja mustekynällä piirrettyinä (kelaus, stop, play, äänenvoimakkuus jne.)

Koska näppäinhatut olivat sopivat, tilasin niitä vielä lisää kymmenkertaisen määrän, kun Massdrop-sivustolla oli jälleen uusi kimppatilaus kyseisistä Relegendable keycaps -seteistä. Sadan kappaleen erä ylittääkin jo 22 euron tullausrajan, joten näppäinhatuista piti maksaa tullit ja 24% arvonlisäveroa. Jos olette koskaan miettineet, mihin kategoriaan muoviset näppäinhatut pitäisi merkitä tullausta varten, niin ainakin omani meni seuraavalla: 8473 30 80. Eniten huvittaa ryhmän nimi, joka alkaa kasuaalisti ydinreaktoreilla ja höyrykattiloilla:

 • XVI JAKSO KONEET JA MEKAANISET LAITTEET; SÄHKÖLAITTEET; NIIDEN OSAT; ÄÄNEN TALLENNUS- TAI TOISTOLAITTEET, TELEVISIOKUVAN TAI -ÄÄNEN TALLENNUS- TAI TOISTOLAITTEET SEKÄ TÄLLAISTEN TAVAROIDEN OSAT JA TARVIKKEET
  • 84 RYHMÄ YDINREAKTORIT, HÖYRYKATTILAT, KONEET JA MEKAANISET LAITTEET; NIIDEN OSAT
   • 8473 Osat ja tarvikkeet (muut kuin suojuspeitteet, kantolaukut ja niiden kaltaiset tavarat), jotka soveltuvat käytettäviksi yksinomaan tai pääasiallisesti nimikkeiden 8469-8472 koneissa :   (TN701)(TN702)
    • 8473 30 nimikkeen 8471 koneiden osat ja tarvikkeet :
     • 8473 30 80 muut

Trackball-hiiri ja rulla

Päätin, että haluan näppäimistööni sisäänrakennetuksi trackball-hiiren. Olen jo pitkään käyttänyt Logitech Marble Mousen kaltaisia osoitinlaitteita, joissa itse hiiri ei liiku mihinkään, vaan sormilla pyöritellään isohkoa palloa. Löysin kirpparilta muutamalla eurolla PS/2-liitännällä varustetun Logitechin peukalopallohiiren, jonka päätin ottaa uusiokäyttöön. Peukalolla pyöriteltävä hiiren pallo ei ole tietääkseni kovinkaan ergonominen, vaikka valmistaja sellaisena sitä markkinoikin, mutta jos siirrän sen omassa näppäimistössäni ylemmäs etu- ja keskisormilla käytettäväksi, niin ehkä homma voisi toimiakin. Peukalolle jäisi sitten tilaa enter-, backspace- yms. näppäimille pallon alapuolelle.

Peukalo-trackball-hiiressä ei valitettavasti ollut valmiiksi vieritysrullaa, vaikka uudemmissa malleissa sellaisia on näkynytkin. Satuin kuitenkin dyykkaamaan roskiksesta kannettaville tietokoneille (tai lapsille?) tarkoitetun pikkuruisen USB-hiiren, josta löytyy rulla. Piirilevy kyseisen hiiren sisällä on sopivan pieni, jotta voin ahtaa sen sellaisenaan trackball-hiiren piirilevyn viereen ja saada sen avulla käyttööni myös rullan. Tällainen ratkaisu on aika karski, mutta se ainakin toimii suhteellisen helposti eikä minun tarvitse pohtia, kuinka näppäimistökontrollerin saisi näkymään yhtä aikaa näppäimistönä sekä hiirenä. Tarvitsen vain sopivan USB-hubin, jonka voin ahtaa koko näppäimistön sisälle, eli kun lopullisen tuotteen kytkee lopulta tietokoneeseen, näkyykin yhden syöttölaitteen sijaan kolme: näppäimistö, hiiri ja hiiri.

Tässä pari kuvaa nykyisestä protoilusta. Lainasin multimedianäppäimistöstäni pari Cherry MX -kytkintä ja aiemmin tilaamiani hattuja. Oikeasti näppäinten paikoille tulee siis ihan muita merkkejä kuin kuvissa näkyvät kelausnapit. Hiiren painikkeille pitää vielä muistaa varata tilaa, samoin kuin peukalonappien ryhmälle.

näppäimistö, trackball ja rulla näppäimistö, trackball ja rulla 2

Näppäinsarakkeet valmiista mallista

Näppäimistön näppäinsarakkeet ovat Thingiversestä tuotteesta 918554 Curved keyboard käyttäjältä salt950. Lisenssi hänen näppäimistönsä osien käyttöön on CC-BY-SA (tekijä mainittava, jaettava samoin ehdoin ilmaiseksi) eli omankin näppäimistöni piirustukset löytynevät Thingiversestä myöhemmin samalla lisenssillä. En kuitenkaan taida tehdä omaan näppäimistööni noita valmiiksi tarjolla olevia kuoria, sillä en pidä peukalonappien pohjapalikan ulkonäöstä ja tarvitsen ainakin toiseen puolikkaaseen hiirelle tilaa. Hienoa kuitenkin, että joku on keksinyt toteuttaa näppäimistön tällä tavoin palasissa. Itselleni ei varmaankaan olisi tullut mieleen rakentaa laitetta erillinen pystyrivi kerrallaan, vaikka idea on nerokas. Nyt voin säätää eri sormille nämä kaarevat näppäinsarakkeet juuri sopiville kohdille, ja lopputuloksen voi yksinkertaisesti liimata kasaan. Voin myös suunnitella ulkokuoret sen mukaan, miten osa palikoista on edempänä ja osa taaempana, jolloin lopulliseen laitteeseen ei juuri jää liimalla täytettyjä aukkojakaan.

Tällaisen yksittäisen näppäinsarakkeen tulostamiseen menee noin viitisen tuntia täydellä tarkkuudella (0.1mm kerroskorkeus ja tarpeeksi hitaasti tehty täyttö). Päädyin tulostamaan osat osittain läpinäkyvästä harmaasta muovista. Alla olevassa kuvassa näkyy myös erilaisia Cherry MX -näppäinhattuja. Vaaleansininen hattu on itse tulostettu.

Näppäimistösarake ja muutamia erilaisia Cherry MX -näppäinhattuja

Näppäimistöasettelu

Tässä vielä aiemmasta blogailustani näppäimistöasettelu, jonka kaltaista olen pohtinut käytettäväksi tulevassa näppäimistössäni:

Näppäinhattuja lattialla dvorak-näppäimistöasetelman mukaisesti niin, että myös peukaloille on näppäimiä.

Nuolinäppäimet eivät ainakaan tuohon keskelle jää, mutta jotain kuvan kaltaista asettelusta olisi tulossa. Ehkä nuolet olisivatkin alimmalla rivillä vierekkäin vähän Kinesis-näppäimistön tyyliin, ehkä jossain muualla tuossa tutussa käänteisen T:n muotoisessa järjestyksessä. Ainakin yksi hyvä puoli lisää siinä, että päädyin helposti uudelleennimettäviin näppäinhattuihin. Vielä on tosin kysymysmerkkinä se, miten toteutan nuo peukalopainikkeet. Yksi vaihtoehto voisi olla liimata suoraan noita vanhan perusnäppäimistön nappeja peukalonapeiksi. Toimisivatkohan nuolinäppäimet rannetukimuovin sisään osittain upotettuina niin, että niitä ei painaisi vahingossa, mutta tarkoituksellinen käyttö olisi kuitenkin helppoa?

Tarvitsisin yhä hyvän protoilutavan, jolla testata kolmiuloitteisia muotoja ja ergonomisia sijainteja näppäimille. Jonkinlainen muovailuvaha voisi olla hyvä. Askarteluliikkeistä saattaisi saada jonkinlaista massaa, jolla testailla asioita, mutta en ole saanut aikaiseksi hankkia sellaista.

Ai niin. Minulla olisi myös mahdollisuus ottaa käyttöön yksittäinen jalkapoljin. Sen saisi 1/4 tuuman liittimellä (tai vaihtoehtoisesti jos vaihdan liittimen niin 3.5mm:n plugilla) kiinni joko näppäimistöön tai radioamatööriasemani radioon. En kyllä ole keksinyt tietokoneen käyttämiseen liittyvää järkevää käyttöä polkimelle, mutta joksikin näppäimeksi se olisi mahdollista lisätä.

Jos näppäinkytkimiä riittää, niin voisin toteuttaa myös laitteistotasolla eri näppäimistökarttojen vaihtopainikkeet. Qwerty ja Dvorak voisivat olla molemmat tuettuja jo laitteistossa niin, että voisin ottaa näppäimistön käyttöön millä tahansa koneella ilman, että minun tarvitsisi vaihtaa asettelua ohjelmiston puolelta suomalaisesta qwertystä pois. Silti voisin kirjoittaa tutulla ArkkuDvorak-asettelulla, koska näppäimistöni kertoisi näppäinkoodit tietokoneelle sopivasti. Olen ajatellut, että painikkeet voisivat olla myös mekaanisilla kytkimillä, mutta jossain syvennyksessä piilossa. Järkevämmän asetuksesta tosin taitaisi saada sillä, että käytössä olisi sellainen pieni dippikytkin, joka olisi fyysisesti eri asennossa riippuen halutusta näppäinasettelusta. Senkin saisi piilotettua johonkin näppäimistön taakse tai jopa pohjaan kuten kaupallisessa Maltronin valmistamassa näppäimistössä.

 

13 kommenttia tekstiin “Oman näppäimistön rakentaminen”

 1. gamesbouy 6. toukokuuta 2021 kello 10.46:

  Информация о том, как создаются игры: языки программирования, игровые движки, уроки по созданию игр и т.д.
  Коды
  http://gamecreating.3dn.ru/

 2. gaddramix 28. toukokuuta 2021 kello 1.17:

  Добро пожаловать на официальный рабочий сайт гидры!- Криптомаркет нового поколения, работаем 24/7 ссылка на гидру тор для бесперебойного вход в магазин, переходя по ссылке Вы уже обезопасили себя от хакеров мошенников!

 3. threefaml 30. toukokuuta 2021 kello 20.23:

  fastfilm.one
  https://buffilm.net/

 4. gameromher 3. heinäkuuta 2021 kello 21.16:

  На сайте нашего сообщества переводчиков приставочных игр вы сможете узнавать релизы переводов консольных игр, модов, хоумбрю игр, специальных редакторов для перевода или модификации игр. На форуме можно спросить совет у опытных ромхакеров о том, как русифицировать или модифицировать игры с игровых систем типа NES, SMS, SNES, PSOne и т.д.
  Русификация

 5. nidikpidik 15. heinäkuuta 2021 kello 9.33:

  http://hydra-buy.org

  сайт гидра

 6. ojnguite 15. elokuuta 2021 kello 13.35:


  пиздец кино

 7. Patrickdinue 26. syyskuuta 2021 kello 9.09:

  Thrissur is a city in the south Indian state of Kerala. It’s known for sacred sites and colorful festivals. In the center is Vadakkumnathan Temple, dedicated to Lord Shiva and adorned with murals. The ornate, Indo-Gothic Our Lady of Dolours Basilica is nearby. To the north, Thiruvambady Temple is home to several elephants. Sakthan Thampuran Palace houses an archaeology museum with bronze statues and ancient coins.

  Thrissur

  Thrissur is a city in the south Indian state of Kerala. It’s known for sacred sites and colorful festivals. In the center is Vadakkumnathan Temple, dedicated to Lord Shiva and adorned with murals. The ornate, Indo-Gothic Our Lady of Dolours Basilica is nearby. To the north, Thiruvambady Temple is home to several elephants. Sakthan Thampuran Palace houses an archaeology museum with bronze statues and ancient coins.

 8. Jimmycrync 12. lokakuuta 2021 kello 14.38:

  Затевать строить личный семейство нуждаться правильно, следовательно мы рассмотрим варианты и технологии такого строительства

 9. BrantIcown 17. lokakuuta 2021 kello 20.37:

  Жилье должно быть комфортным. Именно поэтому строительство нужно доверить профессионалам. Каждая строительная специальность по своему интересна, и может принести неплохой результат, если к ней подойти правильно

 10. saviours 20. marraskuuta 2021 kello 9.07:

  Anne Murray Bluebird https://techcrunch.magvet.biz/49.html Gilbert Sullivan HMS Pinafore

 11. borarenol 25. tammikuuta 2022 kello 4.45:


  ruonion hydra зеркало


  гидра зеркала рабочие онион

 12. Dustinjasty 16. helmikuuta 2022 kello 8.52:

  Meerut is a city in the Indian state of Uttar Pradesh. It is an ancient city, with settlements dating back to the Indus Valley civilisation having been found in and around the area. The city lies 70 km northeast of the national capital New Delhi, and 430 km northwest of the state capital Lucknow.

  Meerut

  Meerut is a city in the Indian state of Uttar Pradesh. It is an ancient city, with settlements dating back to the Indus Valley civilisation having been found in and around the area. The city lies 70 km northeast of the national capital New Delhi, and 430 km northwest of the state capital Lucknow.

 13. gracmagnac 30. huhtikuuta 2022 kello 19.43:


  Проститутки из Абакана


  Шлюхи города Абакан

Jätä kommentti

Kommenttisi:

© Jouni Potila 2006-2024. Cornix@IRCNet, Cornix@IRC-Galleria. Blogiohjelmistona WordPress.