www.kammo.net

Blogi

Multimedianäppäimistön rakentaminen

Näppäimistöprojektini eteni eilisen aikana prototyyppiasteelle. Tein nimittäin kaverini kanssa verolevylle multimedianäppäimistön!

Sain aiemmin kaveriltani Jaakko Vallolta Cherry MX Clear -näppäinkytkimiä ja satunnaisia näppäinhattuja projektiani varten. Jaakko itse on rakentelemassa GKOS-chording-näppäimistöä. Nyt saamani kytkimet pääsivät oikeaan testikäyttöön, kun rakensimme Vili Peipon kanssa niistä 8-nappisen näppäimistön.

Verolevyyn reikien porausta

Illan projekti alkoi näppäinkytkinten paikkojen poraamisella verolevylle. Ne viimeisteltiin Dremel-monitoimityökalulla ja viilalla. Seuraavaksi kiinnitettiin vanhasta NGS:n näppäimistöstä otettu kontrolleripiiri levylle pienten korokkeiden varaan ja piirrettiin tietokoneella siisti versio tulevasta kytkentäkaaviosta. Olin tutkinut xev-ohjelman avulla aiemmin näppäimistömatriisin rakenteen, josta poimimme pelkät multimediapainikkeiden paikat.

Piirilevy näppäinkytkimillä ja ensimmäisellä juotoksellaNäppäimistön kytkentäsuunnitelma

Lopputuloksen paketoin kotona ylimääräisenä olleeseen sopivan kokoluokan pahvilaatikkoon. Huomaa pahvilaatikossa olevan tarran teksti! Se jaksaa hauskuuttaa itseäni yhä.

Pahvilaatikko, jossa symbolit mediapainikkeiden tarkoituksille ja 8 varsinaista nappia. Kolmesta puuttuu vielä näppäinhattu. Sivunäkymä pahvilaatikkokoteloinnista

Kuvissa näkyvät näppäinhatut eivät tietystikään ole pysyvä ratkaisu, mutta ajavat asiansa. Voisi tutkiskella, josko verkosta löytyisi edullisesti Cherry MX -kytkimiin sopivia keskenään jopa identtisen muotoisia näppäinhattuja. Sellaiset kauppojen kassoilla käytettävät läpinäkyvät hatut, joihin voisi tulostaa paperilappuselle toimintojen nimet, olisivat kätevät.

Multimedianäppäimistöprojekti antoi hyvää esimakua siitä, millaista olisi tehdä kokonainen näppäimistö samanlaista tekniikkaa hyväksikäyttäen. Se olisi työlästä ja koekytkentälevy saattaisi juuri ja juuri kestääkin kokonaisen näppäimistön vaatiman rei’ittämisen. Kovin vahva rakenteena se ei kuitenkaan olisi, ja kotelointia pitäisi miettiä tarkemmin.

Ehkä helpompaa olisi tilata piirilevy valmiina tehtaalta kuten ErgoDox-projektissa on tehty. Kyseisessä näppäimistössä olisi kieltämättä hyvä pohja omallekin tuotokselle. Tarvitsisin vain enemmän näppäimiä, mikä tietysti onnistuisi valmiita avoimen lisenssin ErgoDox-mallitiedostoja muokkaamalla. Hienoa avoimuutta! On erittäin hienoa, että ihmiset jakavat kokemuksiaan elektroniikkaprojekteista – ja siksipä oikeastaan tämäkin blogikirjoitus on tehty.

Jätä kommentti

Kommenttisi:

© Jouni Potila 2006-2024. Cornix@IRCNet, Cornix@IRC-Galleria. Blogiohjelmistona WordPress.