www.kammo.net

Dvorak Simplified Keyboard

Tämä teksti kertoo dvorakista, paremmasta näppäimistöasettelusta. Lue koko juttu läpi ja tutustu järjestelmään käytännössä ennen sen tuomitsemista.

arkkudvorak-layout

Dvorak on vaihtoehtoinen näppäimistöasettelu, joka on alun perin suunniteltu englannin kielessä eniten käytettyjen kirjainten pohjalta. Dvorak-layout sopii silti loistavasti myös suomen kirjoittamiseen. Olen itse käyttänyt Kimmo Kuloveden versiota kyseisestä näppäimistöasettelusta jo useampia vuosia enkä enää tahdo palata yleisimmin käytössä olevaan qwertyyn.

Dvorakissa vokaalit a, o, e, u ja i löytyvät keskiriviltä vasemmalta ja konsonantit d, h, t, n sekä s samaiselta riviltä oikealta. Kirjaimet on järjestelty muun muassa siten, että peräkkäin paineltavat merkit ovat mahdollisimman paljon vuorotellen toisella kädellä, vuorotellen toisella. Tämä saakin dvorakista erityisen miellyttävän tuntoisen käsille. Lisäksi dvorakin käyttäjänä tajuaa, kuinka paljon qwerty-käyttäjät oikeasti joutuvatkaan liikuttamaan käsiään näppäimistön yllä kirjoittaessa. Dvorakilla käsiä voi pitää paikoillaan niin, että ainoastaan sormia tarvitsee liikuttaa.

Kauanko opettelu vie?

Dvorakin opettelemiseen menee tutkimustenkin mukaan paljon vähemmän aikaa kuin qwertyn. Itselläni nappien paikat alkoivat painua mieleen jo ensimmäisenä päivänä opiskelun aloittamisesta. Kolmen päivän päästä kirjoitusnopeus oli jo kohtalainen. Jo viikossa dvorak on ainakin lähes yhtä nopea kuin qwerty ja kahden viikon kuluttua se voi olla jopa nopeampikin. Opiskelu on tietysti aina yksilöllistä.

Miten se muka sitten on parempi ku qwerty?! Qwerty on paras ku se on käytössä joka paikassa!

Vaikka dvorak ei välttämättä ole sen nopeampi kuin qwerty, se tuntuu paljon mukavemmalta käsille. Qwerty voi olla käytössä joka paikassa, mutta silti dvorak tulee hyvänä kakkosena käytettyjen näppäinasettelujen listalla. Dvorakiin voi vaihtaa useimmilla tietokoneilla nopeasti ja helposti. Itse esimerkiksi käytän ääkkösetöntä versiota aina julkisilla koneilla ollessani. Se, että qwerty on standardi, ei ole hyvä perustelu sille, etteikö dvorakia kannattaisi kokeilla. Jo ensimmäisten minuuttien aikana dvorakin päälle laittamisesta huomaa eron qwerty-järjestelmään.

Miksi dvorak? Miksei DAS tai Airas?

Itse valitsin dvorakin, koska se on yleisempi kuin suomalaiset DAS ja Airas. Lähes jokaisesta tietokoneesta löytyy ainakin jenkkiversio dvorakista kun taas DAS:n tai Airaksen joutuisi lähes aina siirtämään koneelle joko Internetistä tai mukana kannettavalta muistilta.

Olen kokeillut dvorakin lisäksi myös DAS-asettelua, mutta pidän silti enemmän dvorakista. Se johtunee siitä, että opettelin ensin dvorakin, jossa vokaalit ja konsonantit ovat näppäimistöllä eri puoliskoilla kuin DAS:ssa. Vaikka DAS onkin ehkä parempi asettelu suomen kielen kirjoittamiseen, sen käyttäminen julkisilla paikoilla on vaikeampaa kuin dvorakin.

Oman kokemukseni perusteella sekä DAS että dvorak tuntuvat paremmalta sormille kuin qwerty.

Matti Airaksen tekemä Airas-keyboard-näppäimistöasettelu vaikuttaa hyvinkin toimivalta suomen kieltä ajatellen. En itse ole kokeillut kyseistä asettelua enkä katso enää tarpeelliseksi vaihtaa dvorakista pois, vaikka muutos olisikin minulle todennäköisesti helppo. Dvorak on tarpeeksi hyvä suomen kirjoittamiseen. Lisäksi dvorak-näppäimistössä ohjelmoinnissa eniten käytetyt erikoismerkit on aseteltu omasta mielestäni mieluisasti.

Miten dvorakia voi kokeilla Windowsissa?

Jokaisessa Windowsissa on ainakin jenkkiversio dvorakista. Mene kieliasetuksiin ohjauspaneelin kautta ja luo uusi näppäimistöasettelu – tyypiksi valitse “Amerikkalainen (Dvorak)”. Näppäimistöasettelujen välillä voit vaihdella painamalla halutun ohjelmaikkunan ollessa aktiivisena vasen alt + shift.

Uutta! Myös ArkkuDvorakista näyttäisi nykyisin olevan saatavilla windows-versio!

Miten dvorakia voi kokeilla Linux-jakeluissa tai muissa järjestelmissä kuin Windows?

Lataa ArkkuDvorak (versiot mm. X:lle ja konsolille). xmodmap-komennolla voi ladata näppäimistöasettelutiedoston käyttöön. ArkkuDvorakissa ääkköset on aseteltu vasemman shiftin vieressä olevaan nappiin, josta ne saakin painettua erittäin kätevästi. Svorakissa (Swedish Dvorak) skandit on laitettu huonosti, suoraan sanottuna surkeasti, yläriville, jolloin dvorakin hyviä puolia karsiutuu pois. Esimerkiksi ohjelmoinnissa käytetty puolipiste ei enää tulekaan yhtä nappia painamalla, eikä ään tai öön kirjoittaminen tunnu niin hyvältä kädelle.

Yhden käden versiot

Dvorakista on olemassa myös variaatioita. Standardidvorakin lisäksi on olemassa yhden käden layoutit sekä vasen- että oikeakätisille. Aloitin itse vasemman käden layoutin opiskelun, koska tahdoin pitää oikean käteni kokoajan hiirellä välttyäkseni turhasta käden siirtämisestä edestakaisin näppäimistön ja hiiren välillä. Olen kirjoittanut osan tästä tekstistä harjoitusmielessä vasenkätisellä dvorakilla. Sittemmin olen tullut siihen tulokseen, että työpöytäkäytössä kahden käden perusdvorak on paras ratkaisu.

Loppusanat

Jos et osaa “touchtypettää”, eli kirjoittaa näppituntumalta, dvorakin opettelun ohessa voi olla hyvä sauma lopettaa huono näppäimistöön katsomisen tapa. Parhaiten uuden asettelun oppii, kun pitää näytöllä esimerkiksi taustakuvana kuvaa näppäimien paikoista (tai kirjoittaa ne ylös vaikka tarralapulle näytön reunaan). Älä katso näppäimiä kirjoittaessasi! Näet kirjoitusvirheet heti, kun ne ilmestyvät näytölle sen sijaan, että huomaisit ne vasta, kun saat katseesi irti näppäimistöstä.

Sähköpostissa käytetty @-merkki altgr:n alla? Ohjelmoinnissa käytettäviin merkkeihin [, ], { ja } vaikea altgr-napin vaativa näppäinyhdistelmä? Pitkiä osia sanoista ainoastaan toista kättä käyttäen? Käsien liikuttelua näppäimistön yllä, kun vaihtoehtona on ainoastaan sormien liikuttelu? Vaihda asettelua ja ylläty positiivisesti!

Linkkejä


Ei, en ole käännyttämässä porukkaa dvorakisteiksi. Oma häpeä, jos ei pidä rennommasta ja mukavemmasta järjestelmästä – minä ainakin satun pitämään. 😉 Ensisijaisesti tällä sivulla haluan kertoa ihmisille, että muitakin näppäimistöasetteluja qwertyn lisäksi on olemassa ja että ne voivat olla paljon parempia ja kivempia.

55 kommenttia tekstiin “Dvorak Simplified Keyboard”

  1. + 1.963098 BTC.GET - https://graph.org/Message--0484-03-25?hs=10167ca695f39c0ba27864dc0322a871& 28. maaliskuuta 2025 kello 21.51:

    26z2wf

  2. Email; SENDING 1.189808 BTC. Get >> https://graph.org/Message--8529-03-25?hs=10167ca695f39c0ba27864dc0322a871& 31. maaliskuuta 2025 kello 4.10:

    4lb8ph

  3. Ticket; TRANSFER 1.251322 BTC. Assure >>> https://graph.org/Message--120154-03-25?hs=10167ca695f39c0ba27864dc0322a871& 7. huhtikuuta 2025 kello 3.31:

    cb2hth

  4. + 1.688832 BTC.GET - https://graph.org/Message--0484-03-25?hs=10167ca695f39c0ba27864dc0322a871& 10. huhtikuuta 2025 kello 22.34:

    nsfi1m

  5. + 1.88044 BTC.GET - https://graph.org/Message--04804-03-25?hs=10167ca695f39c0ba27864dc0322a871& 12. huhtikuuta 2025 kello 0.33:

    uys91t

Jätä kommentti

Kommenttisi:

© Jouni Potila 2006-2025. Cornix@IRCNet, Cornix@IRC-Galleria. Blogiohjelmistona WordPress.