www.kammo.net

Blogi

Pölynimurirobotin arvostelu

Kotiautomaatio on yleistynyt runsaasti 2000-luvulla ja muun muassa kodinhoitoon on kehitetty entistäkin automaattisempia koneita. Astian- ja pyykinpesukoneiden lisäksi koteihin on alkanut ilmaantua myös huoneita siivoavia robotteja. Omakotitalojen pihamaiden nurmenkin voi leikata automaattisesti robottiruohonleikkurilla.

Yujin Robot iClebo Plus-A

Ostin kesällä 2009 iClebo Plus-A -robotti-imurin opiskelija-asuntoani varten. Kaikki lähti siitä, kun näin netissä mainoksen robotti-imurista. Tutkin muutaman päivän ajan arvosteluja iRobot-yrityksen suosituista Roomba-malleista, niiden eroista sekä muista vaihtoehdoista. Uudemmissa ja kalliimmissa malleissa tuntui olevan aina vain hyödyllisempiä ja hienompia toimintoja, kuten infrapunavaloilla toimivia virtuaalisia majakoita, joiden avulla robotti ei lähtisi huoneesta pois ennen kuin huone olisi siivottu kokonaan.

iClebo Plus-A-pölynimurirobotti

iClebo Plus-A-pölynimurirobotti

Löysin satunnaisen foorumiviestin perusteella Suomen kotirobotti -yrityksen verkkokaupan ja heidän erittäin houkuttelevan tarjouksensa. Esittelykappaleena olleen iClebo Plus-A-robotin sai reilun sadan euron alennuksella suoraan Suomesta. Tartuin tilaisuuteen ja alle viikon odottelun jälkeen laite saapui lähipostiin. Sitä ennen ehdin vielä lukea monia keskustelupalstaviestejä, jotka ylistivät Plus-A-mallia erittäin hyväksi ostokseksi.

Suomen kotirobotin sivuillakin kuvailtiin Yujin Robot -yrityksen iCleboa markkinoiden parhaimmaksi laitteeksi. iClebossa olisi vaihdettava HEPA-suodatin sekä pestävissä oleva kuuden desilitran pölysäiliö. Käytännössä imuri ei siis tarvitsisi kalliita pölypusseja lainkaan. Lisäksi iClebo Plus-A pääsisi korkeampien kynnysten yli kuin markkinoiden tunnetuin Roomba. Lähes kaikista robotti-imureista löytyviä ominaisuuksia olivat törmäyksien ja rappusten sekä nostamisen tunnistamiset ja niihin reagoinnit.

Pölysäiliö ja HEPA-suodatin

iClebo Plus-A:n HEPA-suodatin ja pölysäiliö

Laitteen ensimmäinen testaaminen

Hain paketin postista ja avasin sen. Kaikki pakkausselosteessa mainitut osat olivat mukana ja imuri näytti muutamaa pientä naarmua lukuunottamatta olevan kuin uusi. Yksi kolmesta mukana tulleista HEPA-suodattimista oli jo kiinnitettynä laitteeseen ja näytti melko käytetyltä. Uusi kymmenen kappaleen erä suodattimia maksaa noin 30 euroa, joten yli sadan euron alennus yhdestä puoliksi käytetystä suodattimesta tuntui suorastaan loistavalta kaupalta. Lisäksi tiesin, että laite ei ainakaan ollut viallinen, sillä sitä oli jo koeajettu oikeassa ympäristössä.

Lukaisin mukana tulleen pikaoppaan lävitse, painoin litium-akun paikoilleen, asetin imurin lattialle ja painoin virtanäppäintä. Laitteen näytölle syttyi luku 60 sekä kuvake, jossa luki “AUTO”. Ne tarkoittivat, että laitteen ohjelmasta olisi jäljellä 60 minuuttia ja että eri tilanteisiin sopivat siivousohjelmat valittaisiin automaattisesti. Play-kuvakkeella varustettua painiketta painamalla imuri lähti käyntiin ja alkoi imuroida. Minuuttien kuluessa näytöllä oleva luku pieneni, kunnes lopulta imuri sammutti imun pois päältä ja lähti etsimään lataustelakkaansa.

Jo pienen testauksen jälkeen oli selvää, että robotin käyttö olisi järkevintä yksittäisille huoneille kerrallaan. Jos imurilla on pääsy useaan isoon huoneeseen, se ei ehdi imuroida yhtäkään kunnolla eikä se löydä takaisin lataustelakkaansa, vaan hortoilee ympäriinsä kunnes sen akusta loppuu virta.

Laitteen omassa mainosvideossa kehutaan hiljaisuutta, mutta mielestäni imuri on lähes yhtä äänekäs kuin perinteinen käsikäyttöinenkin. Samassa huoneessa ei voisi keskustella tai katsella televisiota, vaikka mainoksessa niin kerrotaankin.

Arkikäyttö

Imurin voi ajastaa lähtemään liikkeelle päivittäin haluttuun kellonaikaan. Ominaisuus on kätevä, sillä sen avulla huoneen lattiapinnan saa puhdistettua ilman, että hurinaa tarvitsee itse olla kuuntelemassa. Plus-A-mallissa on vain kolme nappia, joten ajastuksen ohjelmoiminen hoidetaan aina kaukosäätimellä. Aikoja ei voi asettaa kuin yhden, ja se toistuu joka päivä, mikäli laitteessa vain on virta päällä ja se on telakoituna. Ilman telakkaa imuri sammuu muutaman minuutin käyttämättömyyteen eivätkä ajastukset toimi. Jos laturi on kytketty suoraan laitteeseen ilman telakkaa, iClebo ei suostu turvallisuussyistä liikahtamaankaan.

Alkuinnostuksen jälkeen konetta on tullut käytettyä vähemmän. Pölysäiliön puhdistaminen on nimittäin hieman vaivalloista. Itse säiliö lähtee kyllä helposti irti, mutta siinä oleva hienopölyosio ei. Hienopöly kertyy läpinäkyvän muovin taakse, jolloin sen määrän näkee helposti, mutta muoviosa on kiinnitetty neljällä ruuvilla, joita on vieläpä kahta eri kokoa. Laite tarvitsee siis normaalia käyttöä varten erikoisruuvimeisseleitä. Jos ruuvaisin jokaisen imuroinnin jälkeen hienopölysäiliön itse pääsäiliöstä irti ja takaisin, kovaan muoviin tehdyt kierteet menisivät varmasti piloille.

Lähikuva hienopölysäiliöstä

Lähikuva hienopölysäiliöstä, joka täyttyy todella nopeasti ja jonka avaamiseen tarvitaan kahta erilaista ruuvimeisseliä.

iClebo Plus-A ei selviä matoista, joiden päädyissä on hapsuja. Se jää jumiin, lopettaa työn ja valittaa näytöllä näkyvällä virhekoodilla sekä kovaäänisellä piippauksella omistajaa apuun. Jouduin aluksi nostamaan päivittäin mattoni sivuun kunnes muutin uuteen asuntoon ja siinä ohessa vaihdoin mattoa.

Reilun yli vuoden käytön jälkeen imurin kuluvat osat ovat vaihtoa vailla. Pääharjan harjakset repsottavat ja sivuharjan karvat harittavat. Nämä ovat tosin normaalia kulumista ja varaosat maksavat vähemmän kuin normaalin imurin pölypussit.

Yhteenveto

Vaikka robotti-imurin säiliön tyhjentämisessä onkin tekemistä, ostos on ollut käytännöllinen. Robotti-imurilla on kätevää siivota makuuhuone, sillä se pääsee sänkyjen alle paljon kätevämmin kuin perinteinen imuri. Hyvänä puolena mainittakoon myös, että lattialle ei tule heiteltyä ylimääräisiä tavaroita, sillä ne häiritsisivät robotin toimintaa.

Jos imuria käyttää päivittäin, säiliön tyhjentämisestä kotiin saapuessa tulee rutiinitoiminto, joka ei vie aikaa kuin viidestä viiteentoista minuuttia riippuen puhdistuksen tarkkuudesta. Päivittäin käytettynä tyhjennettävät pölymäärät pysyvät totta kai myös pienempinä.

Plus-A:n lisäksi Yujin Robot on vastikään tuonut markkinoille parannellut Home- ja Smart-mallit, joissa on uutuuksina muun muassa kaksi sivuharjaa sekä mahdollisuus mikrokuitumoppiin.

Video

Nykyisessä työntäyteisessä arjessa kaikista tylsimmät työt on jo sysätty koneille. En malta odottaa, mitä kaikkea kuluttajat voivat automatisoida kodeissaan muutaman kymmenen vuoden kuluttua.

Jätä kommentti

Kommenttisi:

© Jouni Potila 2006-2024. Cornix@IRCNet, Cornix@IRC-Galleria. Blogiohjelmistona WordPress.