www.kammo.net

Blogi

“No tuohan menee vaikka vasemmalla kädellä!”

Vaihdoin reilu kuukausi sitten tietokoneeni hiiren vasenkätiseksi. Lähinnä kokeiluni lähti siitä ideasta, että tahdoin nähdä, kuinka voisin kehittää vasemman käteni hienomotoriikkaa. Nyt hiiren käyttö sujuu melko luonnostaan myös vasurilla.

Olen jo vuosia käyttänyt Logitechin trackball-hiiriä. Ne ovat osoitinlaitteita, joissa hiiri pysyy paikoillaan pöydällä ja sormilla pyöritellään hiiren päällä olevaa suurehkoa palloa. Pidän niistä niiden tarkkuuden ja vähäisen pöytätilavaatimuksen ansiosta. Kun itse hiirtä ei tarvitse liikuttaa pöydällä, voin tuoda hiiren aivan näppäimistön laitaa vasten, jolloin käden liikerata näppäimistöltä hiirelle ja takaisin lyhenee hieman. Muutenkin ergonomia on parempi, kun käsivartta ei tarvitse liikutella lainkaan hiirtä käyttäessä: pelkät sormet liikkuvat.

Trackball-hiiri näppäimistön vasemmalla puolella

Trackball-hiiri näppäimistön vasemmalla puolella

Koneella työskennellessä käsivarrella tehtävät liikeradat pienenivät entisestään, kun vaihdoin hiiren näppäimistön vasempaan laitaan. Enää hiirikättä siirtäessä ei tarvitse ylittää nuoli- ja numeronäppäimiä, jotka sijaitsevat näppäimistön oikealla puoliskolla.

Vasemman käteni hienomotoriikka on parantunut huomattavasti. Esimerkiksi hampaiden harjaus tuntui aluksi todella omituiselta “väärällä” kädellä, mutta asiaan on tottunut. Tunne oli vähän samalla tavalla outo kuin kitaransoiton alkeita harjoitellessa, kun vasemman käden sormet eivät meinanneet millään totella. Ehkä juuri kitaran soittamisesta olikin tässä kokeilussa hieman apua. Suosittelen kaikkia kokeilemaan hampaiden harjausta vaihteen vuoksi kokonaan toisella kädellä. Se on yllättävän vaikeaa.

Oikeastaan ainut miinuspuoli muutoksessa on ollut se, että käytin aiemmin näppäimistössäni olevaa vieritysrullaa (toimii hiiren rullana) paljon. Nyt sen käyttö on jäänyt vähemmälle, kun vasen käsi on yleensä netissä surffatessa hiirellä. Onneksi Logitechin Trackman Marble -hiiressä, jollaisen omistan, on kaksi ylimääräistä ja pienikokoista nappia, joihin voi asettaa vieritystoiminnon: toisen puolen napista rullataan alas ja toisesta ylös.

Seuraava jännä vasenkätisyyteen liittyvä kokeilu voisi olla opetella kirjoittamaan kynällä myös vasemmalla kädellä.

Jätä kommentti

Kommenttisi:

© Jouni Potila 2006-2020. Cornix@IRCNet, Cornix@IRC-Galleria. Blogiohjelmistona WordPress.