www.kammo.net

Blogi

Macintoshia hankkimassa

Olen jonkin päivän ajan harkinnut vakavasti Macintosh-koneen ja MacOS X:n hankkimista. Varsinaisesti minulla ei olisi oikeastaan tarvetta uudelle koneelle, mutta MacOSia jälleen jonkin aikaa käytettyäni huomasin sen olevan yhä hitusen helppokäyttöisempi verrattuna Ubuntun Gnome-työpöytäympäristöön.

Vaihtoehdot

Vaihtoehtoja koneille olisivat Mac mini, pieni, ainoastaan 16,5cm x 16,5cm x 5cm:n kokoinen keskusyksikkö, sekä iMac, joka on käytännössä litteän näytön sisään rakennettu tietokone. Molemmissa koneissa on mm. DVD-asema, äänikortti ja käyttöjärjestelmänä uusin MacOS X Leopard.

Mac mini vaikuttaisi sopivalta koneelta: minulla on jo näyttö, näppäimistö ja hiiri, joita voisin käyttää myös uuden tietokoneen kanssa. Mini olisi myös halvin Macintosh, joten se voisi olla hyvä vaihtoehto kotikäyttöön tutustumiselle. Käyttöni olisi lähinnä netissä surffailua, kuvankäsittelyä ja verkkosivujen tekemistä aivan kuten nykyisellä koneellanikin. Käyttöliittymä vain eroaisi hieman ja itse kone kuluttaisi todennäköisesti vähemmän sähköä.

Jos Mac ministä ei pitäisi työpöytäkäytössä, sitä voisi käyttää Front Row’lla DVD-elokuvien katseluun ja musiikin kuunteluun. Macintosh-laitteisto tuntuisi pysyvän myös hyvin hinnoissaan, joten käytettynä eteenpäin myyminenkin voisi olla vaihtoehto.

Mietityttää vähän, riittääkö 499 euroa maksava perusmalli 1GB:n muistilla, 80GB:n kiintolevyllä ja 1,83GHz:n kellotaajuuden Intel Core 2 Duo -suorittimella vai pitäisikö maksaa samantien parisataa enemmän paremman suorittimen ja suuremman kiintolevyn takia. Useilla foorumeilla neuvotaan ostamaan isommat muistikammat erikseen jostain muualta kuin Apple Storesta, mikäli sellaisille on tarvetta. Minulla tuskin kyllä olisi. Leopard-käyttisversion pitäisi olla sen verran kevyt kuitenkin, että se ei pahasti takkuilisi tuolla halvemmallakaan vaihtoehdolla.

Varmuuskopiointi

Time Machine vaikutti Applen oman esittelyvideon ja netistä löytyneiden tekstien perusteella todella kätevältä käyttöjärjestelmään integroidulta varmuuskopiointityökalulta. Sen käyttö kyllä toisaalta vaatisi jälleen uuden ulkoisen kiintolevyn hankkimista ellei olemassaolevaa SMB-jaolla lähiverkossa olevaa NAS:ia voisi hyödyntää. Jos hankkisi Firewire-kiintolevyn miniä varten, säästyisi ainakin yksi USB-liitin jollekin muulle oheislaitteelle.

Hiiri

Ai niin, Minissähän ei tosiaan ollutkaan PS/2-liitäntää hiirelle/näppäimistölle. Täytyisi siis vaihtaa ainakin aluksi Logitech Marble Mouse -trackball-hiirestä pöydällä liikuteltavaan malliin. Yäk.

Applen Mighty Mouse vaikutti suht käytettävältä, kun sellaista pari päivää Taitaja-kilpailussa vuonna 2007 käytin. Tuo käyttö tosin oli Windowsissa, mutta silti. Kokonsa puolesta tuo mahtihiiri kyllä tuntui pieneltä kädelle. Saa nyt sitten nähdä, millaiseen hiirivaihtoehtoon päädyn.

Aiemmat mäkkikokemukset

Aiemmat kokemukseni MacOS X:stä liittyvät kaikki työn tekemiseen – joko videoeditointiin tai verkkosivujen tekoon ja kuvamanipulaatioon. Niissä Macintosh on ollut vahvoilla. Koneet eivät kaadu helposti ja niitä on mukava käyttää joitain pieniä omituisuuksia lukuunottamatta. Kotikäytössäkään – siis musiikin kuuntelussa, videoiden katselussa ja nettisurffailussa – mäkki tuskin on huonompi vaihtoehto.

Uusi mini tulossa? Perättömiä huhuja?

Netissä vaikuttaisi kiertävän paljon huhuja uudesta ministä tai jopa minin poistumisesta kokonaan markkinoilta. Jälkimmäinen kuulostaa jotenkin kaukaa haetulta, vaikka Mac mini olisikin tuottanut Applelle huonosti. Se kuitenkin on halvin Macintosh, ja mikäli yhtiöllä ei ole samassa hintaluokassa vastaavaa tuotetta, mäkit luokitellaan kohta taas kalliiksi vain ammattilaisille tarkoitetuiksi koneiksi, joita kenenkään ei kannata ostaa kotikäyttöön.

Nyt vai heti?

Toisaalta haluttaisi saada heti uusi teknolelu kokeiluun, mutta toisaalta kuukauden odottaminen uuden laitteiston toivossa voisi alentaa nykyisten laitteiden myyntihintoja tuntuvastikin. Sanotaan, että elektroniikan uudistumista ei kannata odotella turhaan, mutta kyllähän ostamisesta heti viikon päästä alentuvat hinnat ottavat päähän ketä tahansa. Sitten taas jos Mini todella poistuisikin myynnistä, tulisi kiire ostaa omansa ennen tuotteen loppumista.

Saisikohan mistään käytettyä Mac miniä uusimmalla käyttöjärjestelmällä merkittävästi 499 euroa halvemmalla? Selailin muun muassa Hopeinen omena -foorumia, mutta kiinnostavimmat kohteet totta kai olivat jo menneet aikapäiviä sitten.

Ylimääräiset adapterit tyyliin omppu

Applen verkkokaupassa näyttäisi olevan erikseen myynnissä DVI->RCA/S-VIDEO -adaptereita hintaan 19e. Vähän samanlaista kuin MacBook Pro -kannettavankin kanssa. Laitetta ei saa kiinni vanhempiin näyttölaitteisiin ilman erillistä adapteria. Noh, noinhan sitä saa lisää voittoa, kun myy halpoja komponentteja kalliimmalla erikseen.

Lisää tutkimista ja odottelua

Taidan vielä hetken aikaa tutkiskella netistä ihmisten mäkkikokemuksista ja kysellä kavereilta ennen kuin ryntään ostamaan uutta tietokonetta. Puolituhatta euroa on kuitenkin aika paljon rahaa, ja Mac mini *saattaisi* jopa uudistua ensi kuukauden aikana. Ehkä.

Omppu-kuumeeseeni eivät kyllä pahemmin auttaneet Applen sivuilta löytyvät MacOS X -mainosvideot. Ne vain lisäsivät halua ostaa Macintosh. Kai ne sitten ovat hyvin tehtyjä mainoksia, kun toimivat noinkin hyvin.

Jätä kommentti

Kommenttisi:

© Jouni Potila 2006-2024. Cornix@IRCNet, Cornix@IRC-Galleria. Blogiohjelmistona WordPress.