www.kammo.net

Blogi

Oman näppäimistön rakentaminen, osa 7

Kaikki tarvittavat näppäinsarakkeet ovat nyt tulostettuina ja oikea puoliskokin liimausta vaille kasassa. Käytännössä yli jäi kolme saraketta, joista saisi vaikkapa tavallisissa näppäimistöissä olevan osion, jossa olisi nuolinäppäimet ja niiden yläpuolella insert, delete, home, end, page up, page down sekä print screen, scroll lock ja pause.

Kaikki näppäinsarakkeet - myös ylimääräinen osuus puoliskojen välissä, jossa nuolet perinteisessä käänteinen-T-järjestyksessä Trackman Marble+ -pallohiiri, jossa punainen peukalopallo ja keskisormen alla rulla. Kolme hiiren nappia etusormelle, keskisormelle ja nimettömälle.

Jos tuo ylimääräinen rykelmä olisi näppäimistön oikealla puolella ja haluaisi käyttää hiirtä oikealla kädellä näppäimistön oikealla puolen, tuosta koko näppäimistöstä tulisi kyllä jo liian leveä. Siispä jos tuollaisen osion teen, niin se tulee joko näppiksen keskelle tai vasemmalle puolelle.

Olen tässä vaiheessa vähän hylännyt idean, että hiiri olisi näppäimistöön integroituna, vaikkakin nappasin Jyväskylän Hacklabilta mukaani yhden peukalo-pallohiiren, jossa on myös kolme nappia ja rulla keskisormen alla.

Tuosta keskisarakkeiden ryhmästä voisi myös saada jonkin sortin numeronäppäimistön. Samaan tyyliin siis kuin Maltronin näppäimistöissä on. Toisaalta voisin rakentaa myös sellaisen yhdessä tasaisemmassa tasossa olevan numpadin, jota voisi siirtää mihin kohtaan näppäimistöä haluaisi. Eihän sen välttämättä ole pakko olla tuollainen kaareva ja monesta sarakkeesta kasattu.

Ehkä paras on lisätä nuolinäppäimet ja vähintään page up / page down -näppäimet jollekin erilliselle tasolle (Fn-layer) keskelle kirjaimia. Niin niitä voisi sitten käyttää ergonomisemmin nettisivuja ja IRC:n vanhoja viestejä läpi rullaillessa. Tai mikäpä estäisi toteuttamasta molempia: erillistä osiota ja tuollaista integroitua, jos vaikka jossain pelissä tai ohjelmassa tarvitsisi yhtä aikaa esim. jotain oikean käden näppäimistä h,t,n, c ja nuolia. (Nuo kirjaimet vastaisivat siis qwertyllä nappeja j,k,l & i eli nuolinäppäinten muodostelmana olisivat nekin.

Molemmat näppäimistön puolikkaat - oikealla kahdessa sarakkeessa huono etäisyys

Liimailin jo muutaman palan yhteen noista oikeankin käden sarakkeista, mutta harmikseni pikkurillin sarakerivi tuli millin liian ylös. Jouduin repimään liimauksen irti ja tekemään liitoksen uudelleen. Jos nimettömän ja pikkurillin näppäimet ovat liian tasalla keskenään, peukalo tulee liian lähelle näppäimiä d ja h (qwertyn h ja j) eikä peukalonappiryhmä ole tarpeeksi lähellä tai sopivassa kulmassa. Kun pikkurilliä laskee vähän alemmas, niin koko käsi kiertyy suoremmaksi ja peukalonapit ovat saavutettavammat. Luonnollisessa asennossaan peukaloryhmän kanssa pikkurillini osui pilalle menneessä aiemmassa liimauksessa kahden napin välin kohdalle, ja se ei kovin hyvä ollut. Tuo perusliima, jota käytän ei kyllä pidä kauhean tiukasti paloja kiinni toisissaan, vaan sen sai vetämällä irti, joten pitää sitten varmistaa, että liimaus muuhun kotelointiin on lopullisessa tuotoksessa sitten kunnossa. Tässä vaiheessa pitää myös varoa pudottamasta jo kiinnitettyjä paloja, koska niiden liimaussaumat voisivat siitä heikentyä ja ratketa, vaikka itse liima toki onkin elastista ja todennäköisesti palat vielä pysyisivät yhdessä siltikin. Ehkä lopussa liimaan alapuolelta nuo kunnolla yhteen jollain pikaliimalla tai vastaavalla lämpöäkin vähän paremmin kestävällä. Eipä tuota tietenkään saunaan olla koskaan viemässä, mutta olisi silti ihan kivaa, että se pysyisi kasassa kuumemmissakin olosuhteissa – vähintään niin kuumissa kuin mitä tuo itse PLA-muovikin kestää.

Noh, ei muuta kuin kolme oikeanpuoleisinta palikkaa uudelleen liimaukseen:

Kolme oikeanpuoleisista sarakkeista uudelleen liimauksessa

Toivottavasti tällä kerralla osuu paremmin kohdilleen tuo pikkurillille tarkoitettu sarake.

4 kommenttia tekstiin “Oman näppäimistön rakentaminen, osa 7”

 1. Yоu hаvе еаrnеd 15 911 US dollars. Withdrаw =>> https://telegra.ph/BTC-Transaction--976013-03-14?hs=9eee1ccfcd55c7451de2e179a7186c45& 19. maaliskuuta 2024 kello 18.36:

  9escsg

 2. You got 47 692 US dollars. Gо tо withdrаwаl > https://telegra.ph/BTC-Transaction--846406-03-14?hs=9eee1ccfcd55c7451de2e179a7186c45& 25. maaliskuuta 2024 kello 9.55:

  6eg60r

 3. TRАNSАСТIОN 0,75 bitсоin. Next >>> https://telegra.ph/BTC-Transaction--74416-03-14?hs=9eee1ccfcd55c7451de2e179a7186c45& 9. huhtikuuta 2024 kello 20.11:

  4l3itp

 4. SЕNDING 1.003548 bitсоin. GЕТ => https://script.google.com/macros/s/AKfycbxosVdURAwbGbJs6MJx1yXaCvjk4oZPd35A7TA6hjxPrDrzcvBCjE26h1Z34xy7k3MgPA/exec?hs=9eee1ccfcd55c7451de2e179a7186c45& 26. toukokuuta 2024 kello 15.44:

  ggsigk

Jätä kommentti

Kommenttisi:

© Jouni Potila 2006-2024. Cornix@IRCNet, Cornix@IRC-Galleria. Blogiohjelmistona WordPress.