www.kammo.net

Blogi

Oman näppäimistön rakentaminen, osa 3

Tajusin, että en ollut julkaissut näppäimistöprojektistani mitään blogausta pitkään aikaan. Tämä merkintä on ollut jo lokakuusta 2016 viimeistelyä vaille valmiina, joten eiköhän ole jo aika julkaista, vaikka vähän keskeneräiseltä tuntuisikin… Lisään kuvia sitten joskus myöhemmin.

Peukalonapit

Piirsin nettiselaimessa pyörivässä TinkerCAD-ohjelmassa yksinkertaisen levyn peukalopainikkeita varten. Arvioin mallia suunnitellessa, että kahden paikan korkuiset painikkeet olisivat sellaista versiota, joka on oikeastikin tasan 2.0-kertaisesti tavallisen näppäimen korkuinen.

Vasen peukaloklusteri 3d-mallina. Paikat kahdelle pystysuuntaiselle painikkeelle vierekkäin ja niiden yläpuolella ja oikealla puolella yhteensä 5 muuta normaalikokoista näppäinpaikkaa

Tulostin mustasta filamentista testikappaleen siten, että levyn paksuus oli vain puoli millimetriä. Näin sain testikappaleen, johon Cherry MX -kytkimet napsahtavat kätevästi kiinni, mutta joka ei kuitenkaan ole aivan liian lerppu. Otin vanhasta CM Storm Trigger -näppäimistöstä numero-osiosta kaksi kahden paikan korkuista näppäinhattua (enter sekä +) lainaan ja loput paikat täytin tavallisilla hatuilla. Saattaa olla, että tulostan itse tai tilaan nuo kahden paikan korkuiset painikkeet sellaisina, että merkinnätkin ovat täysin oikein.

Ainakin nämä korkeussuunnassa pidemmät testihatut ovat selvästi matalampia kuin uudelleennimettävissä olevat hatut. Ehkä täytyy lopulliseen versioon nostaa näiden kahden näppäimen pohjaosaa korkeammalle, jotta kaikki olisivat suunnilleen samalla tasalla keskenään, tai sitten tulostaa itse korkeammat hatut ABS-muovista.

Shift- ja Fn-näppäinten sijainnit mietityttävät tällä hetkellä eniten. Kuinkahan saan ne sijoitettua tarpeeksi ergonomisesti? Ne haluaisi toisaalta pikkurilleiltä pois, mutta toisaalta peukalonappejakaan ei oikein riitä kaikille erikoistoiminnoille, vaan niihin haluaa yleisemmin tarvittavia asioita. Alt-Tab pitäisi olla tarpeeksi helppo painaa jne.

Kiinnitin myös näppäinkaariin kaikki loput punaiset kytkimet ja pohdin seuraavaksi, kuinka kiinnitän kaaret testailua varten toisiinsa ja sopivaan kulmaan. Varmaankin teippi voisi toimia helpoimpana ratkaisuna.

Peukalonappiklustereiden sijaintien on oltava sellaisten, että kädet lepäävät näppäimistöllä luonnollisesti. Erityisesti Kinesis Advantage -näppäimistössä on ongelmana se, että peukaloilla painettavat napit ovat liian korkealla, jolloin koko kädet väsyvät herkästi. Peukaloita ei pitäisi joutua taivuttamaan taakse kämmenselän suuntaan, koska se aiheuttaa turhia jännittymisiä. Maltronin näppäimistössä peukalonapit ovat sopivasti matalempana, joten jos nyt ostaisin valmiin ergonomianäppäimistön, olisi se mitä todennäköisimmin Maltron.

Elektroniikka

Tilasin näppäimistön aivoiksi Arduino Leonardo Pro Micro -kontrollerit ATmega32U4-piirillä. Kun lisään samanlaisen komponentin molempiin näppäimistöpuoliskoihin, vähimmillään en tarvitse väliin kuin 3- tai 4-johtimisen kaapelin. Ebay-verkkokaupasta kyseiset Arduinot maksoivat alle 4 euroa kappaleelta.

Löysin Thingiverse-sivuston käyttäjän MrAnderson6655 suunnitteleman koteloinnin kahteen osioon jaetulle Atreus-näppäimistölle. Kotelointi löytyy osoitteesta http://www.thingiverse.com/thing:1646718. Tuon projektin kuvauksessa oli lisää hyödyllisiä vinkkejä siitä, miten elektroniikkapuolen voisi hoitaa.

Tässä Reddit-ketju ja kuvia kyseisestä näppäimistöstä:

Fully 3D Printed Split Atreus from MechanicalKeyboards

Itse en todennäköisesti tarvitse tuollaista jatkokaapelia näppäimistöni sisälle micro-USB-B-liittimestä toiseen samanlaiseen kotelon kyljessä olevaan liittimeen, koska voin varmaankin liittää kontrollerin suoraan takaseinää vasten. Kuitenkin näppäimistöpuolien yhdistämiseen USB-liitinten käyttäminen on ihan järkevän oloista. Tuolla tavalla toteutettuna yksittäinenkin näppäimistön puolikas voisi toimia omana kokonaisena näppäimistönään.

Toisaalta omaan näppäimistööni on tarve saada mahtumaan myös USB-keskitin (eli hubi), koska tarvitsen sellaista hiirilaitteita varten (ks. edellinen kirjoitukseni). Silloin tietokoneeseen kytkettävä kaapeli ei olisikaan suoraan näppäimistökontrollerilta lähtevä kaapeli, vaan kontrolleri olisi yksi useammasta USB-laitteesta, jotka tietokoneelle näkyvät. Ehkä pitää sittenkin varalta tilata tuollaisia Micro-USB-B-liittimiä useampia.

Tilasin näppäimistöä varten myös 1N4148-diodeja (200kpl) ja rullallisen ohutta 30AWG-kaapelia (~250m), joilla aion kytkeä Gateron Brown -kytkimet kiinni ohjainpiiriin.

Mietinnässä on myös voisinko hyödyntää alun perin radioamatööriharrastukseen hankkimaani jalkapoljinta. Sitä varten näppäimistön koteloon pitäisi mahduttaa myös 1/4-tuumainen liitin tai vaihtoehtoisesti vaihtaa kaapeliin esim. 3.5mm:n liitin. Adapterin käyttö suuremmasta liittimestä pienempään olisi nimittäin huonompi juttu taittumisvaaran takia. Pienemmästä suurempaan ongelma ei liene niin suuri. Yhdellä kaverillani on Kinesis Advantage -näppäimistön kanssa käytettävänä 3 poljinta, mutta niitä ei kuulemma tule käytännössä käytettyä, koska se on niin hidasta pelkkiin sormiin verrattuna. Toimisikohan poljin kuitenkin esimerkiksi normaaleista kirjainnäppäimistä numeronäppäimistöosion tai nuolinäppäimet käyttöön aktivoivana kytkimenä?

Oma Split Atreus

Päädyin harjoituksen vuoksi tulostamaan kuoret tuollaiseen yllä esitettyyn Split Atreus -näppäimistöön. Tuosta projektista oli ohi mennen maininta Hacklab Jyväskylän blogissa. Vielä tällä hetkellä projekti on siinä vaiheessa, että vasemman puolen elektroniikka on kytkettynä kasaan, mutta ohjelmistoa ei ole vielä lisätty.

Jätä kommentti

Kommenttisi:

© Jouni Potila 2006-2023. Cornix@IRCNet, Cornix@IRC-Galleria. Blogiohjelmistona WordPress.