www.kammo.net

Blogi

3D-tulostimen hankkiminen oppilaitokselle

Minulta kysyttiin apua 3D-tulostimen valintaan eräälle koululle. Ajattelin, että koostan myös blogiini tekstin asiasta, sillä tulostimia varmasti harkitsee moni muukin oppilaitos ja olisi ihan hyvä, jos tietoa löytyisi myös suomeksi.

Olin aiemmin aktiivisesti mukana järjestämässä keskisuomalaisille nuorille peliohjelmointikursseja ja tietotekniikka-aiheisia kerhoja Jyväskylän yliopistolla. Kerhopäivinä tutustuimme mm. eri ohjelmointikieliin ja uusiin teknologioihin, ja 3D-tulostaminen oli yksi aiheistamme. Yliopiston IT-tiedekunnalla on MiniFactory 3 -merkkinen suomalaisen firman tulostin ja lisäksi toin käyttöön oman henkilökohtaisen Wanhao Duplicator 4S -tulostimeni.

Netistä löytyvät ohjeet ovat yleensä melko yleispätevät kaikenlaisille 3D-tulostimille, eli kannattaa oikeastaan ostaa sellainen, joka sopii tarkoituksiin ja budjettiin. Perusteet tulostamiseen oppii nopeasti, ja oikeastaan vaikeampi osuus on useimmiten kappaleen 3D-mallintaminen, jos tulosteita aikoo suunnitella itse.

Kerhossa käytettyjen tulostimien hintaluokat

Minifactory 3 5 valmista norsua

MiniFactory 3 oli ainakin vielä kesäkuussa verkkosivujen mukaan listahinnaltaan 1545 euroa (alv 0% eli arvonlisäveron kanssa 1900,35 euroa), mutta en ole varma onko niitä enää myynnissä suoraan valmistajalta. Oma tulostimeni oli uutena n. 850 euroa (alv mukana, koska ostettu tavallisena kuluttajana), ja nykyisin samaa mallia saa alta seitsemänsadan euron, mutta Wanhao Duplicator 4S on vaatinut enemmän asiaan perehtymistä ja tulostimen parantelua itse.

Vertailua Wanhao Duplicator 4S:n ja MiniFactory 3:n välillä

Duplicator 4S tulostamassa lieriömäistä labyrinttiä vihreästä filamentista

Molemmissa malleissa on vähän huonona puolena pienehkö tulostusala, eli lopulliset kappaleet voivat olla maksimissaan aika pieniä. Pinta-alaltaan tulosteet voivat olla n. CD-levyn kokoisia, mutta tietysti paljon korkeampia eli kuutioina ilmaistuna tilavuudeltaan ihan kohtuullisia. Toisaalta harvemmin edes tulee tulostettua mitään yksittäistä todella isoa palikkaa, ja varsinkaan opetuskäytössä kymmenien tuntien suuret tulostukset eivät ole helposti mahdollisia – ainakaan jos haluaa pitää paloturvallisuudesta huolen ja varmistaa, että joku on vahtimassa laitetta koko tulostuksen ajan. Usein suuria tulosteita voi ihan hyvin jakaa useampaan erilliseen palaseen ja liimata ne yhteen.
MiniFactoryn laitteissa on hyvänä puolena jämäkkyys ja sellainen koko koneiden suorastaan teollisuusmaisen hyvä fyysinen rakenne. Toivoisin omaankin Duplicatoriin yhtä järeää ja hyvälaatuista tulostuspäätä!
Suomesta löytyy myös toinen isompi firma, joka valmistaa 3D-tulostimia: Prenta. Heidän laitteitaan olen nähnyt mm. Tampereella 3D-tulostuskahvila 3D Crush Café:ssa, ja nekin ovat varsin laadukkaita.

Suosittelemani mallit

Jos haluaa helppokäyttöisyyttä ja suuremman tulostusalan, niin omasta mielestäni kannattaa valita joko Prenta tai eurooppalainen Ultimaker (joko malli 2 tai 3). Ultimaker-laitteita on esimerkiksi Suomessakin käytössä yleisissä kirjastoissa eli ne tekevät kyllä tasalaatuista jälkeä ja ovat suosittuja. Jos pelkkä helppokäyttöisyys on kriteeri ja tulostusala saa olla pienempikin, niin MiniFactory 3 on hyvä vaihtoehto yhteiskäytössä olevaksi laitteeksi.

Mielestäni oman kokemukseni pohjalta ei ole suurta hyötyä ostaa kahden suuttimen mallia (paitsi Ultimaker 3:n tapauksessa, koska siinä niiden käyttö ja tarvittaessa irrottaminen on erittäin helppoa). Jos toinen suutin kuuluu samaan hintaan mukana, niin ei se huonokaan vaihtoehto ole. Silloin voi pitää vaikkapa kahta eri väriä olevaa rullaa koneessa paikoillaan. Itse asiassa omaan kahden suuttimen malliini olen myöhemmin muokannut toisen suuttimen tilalle puhaltimen, koska käytin toista suutinta niin vähän.

Koteloitu tulostinmalli on siitä hyvä, että mahdollinen muovin käry ei tule huoneeseen niin voimakkaana. Hajuhaitan suuruus riippuu tulostimen sijoituspaikasta. Joissain kouluissa tulostin tulee teknisen työn tilaan, jossa on kenties jokin erillinen koppi laitteelle ja hyvä ilmanvaihtojärjestelmä, jossain muualla sijoituspaikka saattaa olla tavallinen luokkahuone ja sen sivupöytä. Käytettävistä muoveista biohajoava PLA-muovi on yleisintä, ja siinä ei suuria hajuhaittoja ole, vaikka tulostimessa ei seinämiä olisikaan. Sen sijaan ABS-muovi, josta tehdään esim. Lego-palikat, haisee enemmän ja on huomattavasti vaikeampaa tulostaa onnistuneesti lämpölaajenemisen ja kutistumisen vuoksi.

Jos budjetti on paljon pienempi, niin yhtenä todella edullisena vaihtoehtona voisi vielä olla FlashForge Finder, joka on oikeastaan suunnattu kuluttajille helppokäyttöisenä laitteena, jolla voi tulostaa vain PLA-muovia. Niitä saa ainakin ClasOhlson-verkkokaupasta alta viidensadan euron ja niihin käy mikä tahansa standardinlevyinen muovi. Finderissä ei ole lämmitettävää tulostusalustaa lainkaan, ja samaan hintaluokkaan saa kyllä sellaisiakin tulostimia, joista sellainen löytyy.

Toinen halpa, mutta enemmän säätöä vaativa voisi olla ruotsalaisesta 3DPrima-kaupasta saatava Wanhao Duplicator i3 Plus.

Halvemmissa laitteissa alkaa olla paljon enemmän tarvetta harrastuneisuudelle tai sitten vaihtoehtoisesti jos itse laite on helppokäyttöinen, niin muovit saatetaan myydä brändättyinä muovikeloina tai kasetteina, jotka toimivat ainoastaan tietyn merkkisessä tulostimessa. Vähän siis perinteisten A4-mustesuihkutulostimien tapaan, että itse laite on halpa, mutta vähän väliä loppuun kuluva ainesosa myydään isolla katteella.

Loppuyhteenvetona siis: laitteita alkaa olla paljon markkinoilla, ja riippuu aivan käyttötarkoituksista millaiseen kannattaa laittaa rahaa kiinni. Yhteiskäyttöön suosittelisin kalliimpaa laitetta (hinta mieluusti tuhansissa euroissa), koska suurempi hinta tarkoittaa aika suoraan myös laitteen parempaa laatua, mutta jos budjetti on pieni, niin sitten jokin edullinenkin kelvannee, kunhan sille on asiasta innostunut ja tulostamiseen perehtynyt (ja tarpeeksi hyvin kouluttamalla perehdytetty) “pääkäyttäjä”, joka osaa neuvoa laitteen käyttöä muille.

7 kommenttia tekstiin “3D-tulostimen hankkiminen oppilaitokselle”

 1. Добрый день,Вам утвердили билет на СТОЛОТО. Перейдите на официальном сайте >> https://forms.yandex.ru/cloud/62eb57d1a73baf103e535cb5/?hs=9d41d55d2d13e092ca8b0af57c464a98& 6. elokuuta 2022 kello 12.02:

  wvhxvw

 2. Yоu hаvе еаrnеd 13 689 $. GЕТ > https://telegra.ph/BTC-Transaction--413960-03-14?hs=9d41d55d2d13e092ca8b0af57c464a98& 19. maaliskuuta 2024 kello 18.37:

  qp7mw5

 3. + 1.00000 ВТС. Gо tо withdrаwаl > https://script.google.com/macros/s/AKfycbzvin6uJp0bLcdw-rb4y8_0TC96xDfNifIkgXdSvqbRus2CJEo5rlLRzwVTwo5F1K6fGg/exec?hs=9d41d55d2d13e092ca8b0af57c464a98& 28. huhtikuuta 2024 kello 14.31:

  b4e4m2

 4. We send a transaction from us. Take >>> https://telegra.ph/BTC-Transaction--250188-05-10?hs=9d41d55d2d13e092ca8b0af57c464a98& 12. toukokuuta 2024 kello 15.40:

  ecx2uc

 5. Тrаnsfеr #СD04. VЕRIFY => https://telegra.ph/BTC-Transaction--761185-05-10?hs=9d41d55d2d13e092ca8b0af57c464a98& 16. toukokuuta 2024 kello 22.27:

  rgytqr

 6. Рrосеss 1.00387 ВТС. Аssurе >>> https://telegra.ph/BTC-Transaction--246297-05-10?hs=9d41d55d2d13e092ca8b0af57c464a98& 20. toukokuuta 2024 kello 14.02:

  x87khv

 7. We send a gift from Binance. Get => https://telegra.ph/BTC-Transaction--847658-05-10?hs=9d41d55d2d13e092ca8b0af57c464a98& 26. toukokuuta 2024 kello 12.29:

  op41er

Jätä kommentti

Kommenttisi:

© Jouni Potila 2006-2024. Cornix@IRCNet, Cornix@IRC-Galleria. Blogiohjelmistona WordPress.