www.kammo.net

Blogi

Vaihtelua esitysgrafiikkaan

Opiskelen tietotekniikan aineenopettajaksi Jyväskylän yliopistossa. Olen tänä lukuvuonna suorittanut lähinnä kasvatustieteen aineopintoja. Pidin 28.4.2012 esitelmän, jossa kerroin äidinkielen aineenopettajaopiskelijoiden kanssa pidettyjen harjoitustuntien aikana tehdyn kyselytutkimuksen tuloksista.

En halunnut esityksestä perinteistä Powerpoint-kalvosulkeista, vaan tahdoin välillä jotain visuaalisesti erilaista. Prezi-palvelu, vaikka se joihinkin juttuihin hyvä onkin, tuntui huonolta ja jotenkin jo niin nähdyltä jutulta. Mieleeni tulivat videoluennot, joissa luennoija piirtää havainnollistavia kuvia samalla, kun selittää asioita suullisesti. Esitystilaisuudessa ei kuitenkaan olisi ollut mahdollista käyttää piirtämiseen sopivaa apuvälinettä eikä aikaakaan olisi sellaiseen riittänyt.

Päätin tehdä kuvan valmiiksi Photoshopilla ja näyttää siitä eri osia esitelmän aikana. Halusin asian yksinkertaistamiseksi rullata kuvaa ainoastaan yhteen suuntaan, joten tein siitä kapean, mutta todella pitkän. Näin sain aikaiseksi graafisesti mielekkään kuvan, jossa eri “diat” olivatkin kaikki peräkkäin yhtenä pötkönä.

Kuvan leveydeksi valitsin 1000 pikseliä, koska yleensä videotykit näyttävät 1024×768-kokoista kuvaa. Tuhannella pikselillä mahdolliselle ohjelman omalle vierityspalkille jää vielä tilaa, eivätkä pienet ylimääräiset reunukset haittaa. Esitelmän alkaessa avasin kuvan nettiselaimeen koko näytön tilassa (tämä onnistuu F11-näppäimellä useimmissa selaimissa) ja rullasin kuvan alkuun. Ctrl-näppäintä pohjassa ja hiiren rullaa pyörittämällä olisin tarvittaessa saanut zoomattua kuvaa vielä helposti eri kokoiseksi, mutta leveys tuntui olevan jo valmiiksi sopiva.

Itse esitelmä meni siis varsin hyvin eikä kukaan ainakaan nukahtanut. 😉

Materiaalin tekemiseen meni enemmän aikaa kuin esitysgrafiikkaohjelmiston avulla tehtyyn diashow’hun olisi mennyt, mutta se oli hauskaa ja palkitsi esitystilaisuudessa. Idean saa ehdottomasti ottaa vapaasti käyttöön, jos se tuntuu sopivalta omaan työhön!

Kuvan alkupäässä on kyllä käytetty Apple Keynotea “tavallisiin kalvoihin” niin, että kopioin ne vain suoraan kuvina mukaan ja kaikki tilastot on saatu Google Docs:lla toteutetusta kyselystä, mutta graafiset koristelut on tehty käsin.

Jaan tietysti tekemäni materiaalin CC-BY-SA-lisenssillä, jotta siitä on iloa muillekin:

klikkaa kuva suuremmaksi! (1.7 Mt)

Itse kyselytulosten sisältöä kommentoidakseni voisin sanoa, että valtaosa kysymyksistä oli asetettu pakollisiksi kohdiksi, joten osassa vastauksista on satunnaisia merkkejä näppäimistöltä tai tekstiä tyyliin “lolololo”. Osaan kysymyksistä oppilaat eivät olleet osanneet vastata kovinkaan monipuolisesti,  mutta kokonaisuutena vastaukset ovat silti mielenkiintoisia.

Kyselyyn vastattiin anonyymisti, ja tuloksista julkaistaan tarkempaa raporttia myöhemmin keväällä ilmestyvässä yliopiston verkkojulkaisussa.

TL;DR: Tein siis esitysgrafiikastani pitkulaisen kuvan, jota rullataan ylhäältä alas esityksen edetessä.

3 kommenttia tekstiin “Vaihtelua esitysgrafiikkaan”

 1. Cornix 30. huhtikuuta 2012 kello 0.20:

  Kahdeksasluokkalaisten kanssa soveltuvin osin käytetty, alun perin lukiokurssille suunniteltu lähdekritiikki-opetusmateriaali löytyy osoitteesta https://webapps.jyu.fi/wiki/pages/viewpage.action?pageId=15469244

 2. AirZero 1. toukokuuta 2012 kello 11.44:

  Ainakin Opera myös sitä, että forwardilla pääsee seuraavaan kuvaan samassa kansiossa, jos tarvitsee useamman kuvan tekniikan raskauden takia. Tietysti esitelmän voi aina myös lyödä kuva kerrallaan selaimeen ja ennen esityksen alkua kelata backilla alkuun. 😛

 3. Cornix 1. toukokuuta 2012 kello 11.49:

  @AirZero, tosiaan, eipä tullut tuollainen mieleenkään. Joillain yliopiston kursseillahan käytetään tuollaista menetelmää, että Javascriptillä palastellaan pitkä HTML-sivu useiksi kalvoiksi, joissa “seuraava sivu” alkaa aina uudesta otsikosta. Jos tekstiä on sitten jonkin kalvon alla enemmän, tulee tuollaisia rullailtavia kalvoja. Yhtä visuaalisia ne eivät kuitenkaan ole kuin kuvilla toteutetut.

  Tietystikään kuvalla tai useammalla toteutettu esitelmä ei ole yhtä saavutettavissa esimerkiksi sokeille tai heikkonäköisille, jotka varmastikin haluaisivat tekstin tekstinä.

Jätä kommentti

Kommenttisi:

© Jouni Potila 2006-2020. Cornix@IRCNet, Cornix@IRC-Galleria. Blogiohjelmistona WordPress.