www.kammo.net

Blogi

Ensivaikutelmia Kindlestä

Verkkokirjakauppana tunnettu Amazon julkisti viime viikolla uusia Kindle-lukulaitteita. Päädyin itsekin ostamaan aiemmista malleista kavereilta kuultujen kehujen jälkeen uutuustuotteen heti lanseeraamista seuraavana aamuna. Päätin jakaa ensivaikutelmiani tuoreeltaan heti ensimmäisen päivän käytön jälkeen.

Kindle-lukulaite kädessä. Taustalla pahvipakkaus.

Kindle ja sen paketti

Aiempi tuntumani e-kirjojen lukulaitteista rajoittuu kosketusnäytöllisen Sony PRS-650:n testaamiseen ATK-liikkeessä. Mietinkin aluksi kosketusnäytöllisen mallin hankkimista, mutta päädyin lopulta Amazon Kindlen halvimpaan malliin lähinnä seuraavista syistä:

 • Siinä on fyysiset edellinen- ja seuraava-painikkeet näytön sivuilla. Kosketusnäytöllisestä Kindlestä ne olisivat puuttuneet.
 • Minulla on mahdollisuus jakaa kännykän 3G-verkkoyhteyttä, joten en tarvitse lukulaitteeseen mobiilinetin käyttömahdollisuutta, vaikka itse liittymä olisikin ollut kalliimmassa laitteessa täysin ilmainen.
 • En tahdo sormenjälkiä näytölle, joka muuten olisi tahraton ja heijastamaton.
 • Muistiinpanojen tekemiseen perinteiset kynä ja paperi ovat yhä parempia kuin eInk-näytöt. Lähinnä näytön koko olisi ollut suurin rajoite muistiinpanokäytössä.

Laitteen käyttöönotto

Paketointi oli todellakin mainostetun kaltainen, sillä sen kanssa ei todellakaan ehtinyt turhautua. Ohut pahvilaatikko avautui helposti yhden repäisynauhan repimisellä ja kantta ylös nostamalla. Yleisfiilis oli paketin avaamisesta ja sen laadusta erittäin positiivinen.

Laitteen näytön päällä oli muovinen suojakalvotarra, joka lähti helposti pois. Kindlen omalla näytöllä oli kuva, joka kehotti liittämään USB-kaapelin kiinni tietokoneeseen latausta varten. Painoin kuitenkin heti alalaidassa olevaa virtanäppäintä, sillä halusin päästä kokeilemaan tuotetta. Pakkauksessa ollutta pikaopasta en edes vilkaissut.

Alalaidassa oleva vihreä ledi käväisi päällä ja ruudulle ilmestyivät tervetulotoivotukset ja latauspalkki. Ruudulle jäi harmaa erittäin selkeästi erottuva haamukuva aiemmasta ilmeisen kauan ruudulla seisseestä kuvasta. Ensimmäinen mielikuva oli “apua, ei kai tuo oikeasti jää tuohon noin pitkäksi ajaksi?”, mutta jo seuraavan ruudun esille vaihtuessa Kindle väläyttikin koko näyttöä mustana, jolloin haamukuva hävisi kokonaan.

Wifi-asetukset oli nopeaa säätää, vaikka hommaan täytyikin käyttää onscreen-näppäimistöä, jossa liikuttiin nuolipainikkeilla. Päivän kokemuksen jälkeen voisin sanoa, että ainoa asia, jossa aiemmista versioista tuttu fyysinen QWERTY-näppäimistö olisi hyvä, olisi satunnaisten tekstinsyöttöjen lisäksi se, että alareunassa olisi sen ansiosta enemmän väljyyttä.

Kindle ei tukenut yliopistoni langattoman verkon käyttämää WPA Enterprise/TKIP-salausta, joten uusien kirjojen lataamiseen minun on käytännössä käytettävä puhelimesta jaettua wifiä kodin ulkopuolella.

Käyttökokemukset

 • Ruudulta on mukava lukea. Katselukulmat ovat loistavat eikä näyttöä juuri erota elektroniseksi näytöksi tavallisesta mustavalkotulosteesta ellei sitä sellaiseksi tietäisi. Näyttö ei käy sivuja vaihtaessa täysmustana jokaisen painalluksen kohdalla, vaan pelkästään aika ajoin.
 • Virtanäppäimen asettelu on hieman huono. Onnistuin sammuttamaan Kindleni tänään kaksi kertaa pidellessäni sitä pelkästään oikealla kädellä niin, että pikkurilli tuki laitteen alareunaa juuri virtapainikkeen kohdalta.
 • Kindle Storessa kirjavaihtoehtoja selatessa unohdin aluksi todella usein, että nuolipainikkeet eivät vieritä kaupan seuraavalle sivulle, vaan siihen käytetään reunojen sivunvaihtopainikkeita. Sinänsä vähän epäloogista, kun eri kirjojen kohdille kuitenkin selaillaan nuolilla, mutta toisaalta aivan ymmärrettäväkin ratkaisu tuo sivupainikkeiden käyttö koko käyttöliittymänlaajuisena toimintalogiikkana.
 • Luulin aluksi, että sivujen vaihtamiseen tarvittavia painikkeita painettaisiin sivuilta kohti laitteen keskellä olevaa näyttöä, mutta todellisuudessa niitä työnnetäänkin etupuolelta kohti laitteen takaosaa. Tästä tulee mielenkiintoinen saranamainen fiilis. Näppäimet varmaankin kuluvat löysemmiksi käytössä.
 • Androidia käyttäneenä alareunan painikkeet tuntuvat loogisilta: takaisin, näppäimistö esille/pois -painike, nuolet ja niiden keskellä “enter”, valikkopainike sekä kotinäppäin.
 • Fontin asetuksista tulee käytettyä ainoastaan koon muuttamista. Muut asetukset tuntuvat olevan oletusasetuksillaan parhaimmillaan.

  Kindle-lukulaite, jossa avoinna fontinsäätöikkuna

  Kindlen tekstikoon säätö

 • Sanakirjaa on tullut vielä käytettyä hyvin vähän. Se toimii automaattisesti, kun vain vie kohdistimen nuolilla jonkin sanan päälle. Sanakirjaa voi lukea myös tavallisena kirjana (ja siitä voi luonnollisesti hakea sanoja) siirtymällä siihen kotivalikosta, mutta se tuntui todella kankealta varsinkin näppäimistöttömällä Kindlellä.
 • Amazonin verkkokaupasta ostetut kirjat siirtyvät automaattisesti lukulaitteeseen. Se tuntuu toimivan ja on helppokäyttöistä. Vielä en ole omia PDF:iä tietokoneelta yrittänytkään lisätä mukana tulleella USB-kaapelilla. Kindlen ymmärtämään formaattiin muuttaminen ja laitteeseen siirtäminen Amazonin pilvipalvelun avulla maksaisi mammonaa megatavuhinnoittelulla, joten aion käyttää Calibre-nimistä tietokoneohjelmaa tuohon tarkoitukseen.
 • Voin nyt kantaa kaikki kirjani kätevästi kaikkialle, kunhan vain hankin lukulaitteelleni jonkinlaisen kuljetuskotelon. Minulla tulee varmasti luppoaikoina luettua paljon enemmän tekstejä kuin aiemmin.

Loppusanat

Vaikka Amazonilla onkin valta hallinnoida kaikkea laitteeni sisältöä (kuten esimerkiksi mahdollisuus poistaa tai muuttaa jo ladattujen kirjojen sisältöä), ajattelen silti Kindlen olevan hyvä ostos. Varsinkin hintaansa nähden tuote on loistava, sillä muista Suomeen myytävistä tai Suomessa myynnissä olevista eInk-lukulaitteista saa euroja kasata pöytään vähintään tuplasti.

Kannattaa muuten valita laitetta tilatessa maksu dollareissa, sillä Amazonin tarjoama muunnoskurssi euroihin on yleensä pyöristetty kauppiaan kannalta mielekkäämmin eli hieman yläkanttiin. Yleensäkin tuo Suomeen tilaus onnistuu, kunhan huomaa aluksi klikata “Asutko ulkomailla?” -tyylistä viestiä sivuston ylälaidasta. Mainoksilla höystettyjä halvempia Kindle-versioita ei nimittäin myydä USA:n ulkopuolelle lainkaan.

Ilmaista sisältöä laitteen testailua varten löytyi kyllä Amazonin kaupasta, mutta aion vielä lisäksi jatkossa hyödyntää Project Gutenberg -ilmaiskirjaston palveluita. Lähes kaikista maksullisista Amazon-kirjoista on jokunen luku esillä ilmaisnäytteinä, jotta ihmiset ostaisivat kokoversioita.

Kaikkiaan Amazonin e-kirjabisnes on hieno ja toimiva liiketoimintamalli, jonka keksijä jokainen tahtoisi varmasti olla.

Jätä kommentti

Kommenttisi:

© Jouni Potila 2006-2020. Cornix@IRCNet, Cornix@IRC-Galleria. Blogiohjelmistona WordPress.