www.kammo.net

Blogi

SheevaPlugin korjaus

Tilasin viime syksynä parin kaverin kanssa kimppatilauksena SheevaPlug-tietokoneita Briteistä. Valitettavasti muutama päivä sitten omani tuntui lakanneen toimimasta kokonaan.

Aluksi huomasin vian, kun en päässytkään lataamaan lähiverkostani SheevaPlug-koneella pyörineeltä HTTP-palvelimelta mitään. Yritin SSH-yhteyttä, mutta sekään ei toiminut. Irrotin koneen virtapistokkeesta ja kytkin sen takaisin. Tässä vaiheessa huomasin, kuinka koneen vihreän virran merkkivalon lisäksi ethernet-portin molemmat ledit paloivat kirkkaina tauotta. Normaalisti virtojen kytkeytyessä koneen pitäisi sytyttää sininenkin merkkivalo merkiksi firmwaren ja bootloaderin lataamisesta, mutta se ei syttynyt ollenkaan. Ihmetystä aiheutti myöskin ethernet-portin valojen pysyminen päällä, vaikka kaapelin ottikin kokonaan irti.

Oikeastaan ainut piste, josta laitteen jännitteiden tasaisuutta pystyisi mittaamaan ilman kuorien avaamista olisi USB-portti. Tarkistin kaverin kanssa yleismittarilla USB:hen tulevat jännitteet, mutta ne vaikuttivat melko normaaleilta. Toisen ystäväni SheevaPlugiin sai yhteyden mini-USB-JTAG-liitännästä, mutta samalla tietokoneella ja USB-kaapelilla yhteyttä ei omaani muodostunut.

Lueskelin foorumiviestejä ja huomasin, että monella muullakin oli ollut samanlaisia oireita SheevaPlugien kanssa. Noissa tapauksissa vikana oli ollut virtalähde. Lähetin sähköpostia brittiyritykseen, josta tilasimme SheevaPlugit, ja kysyin, saisinko laitteeni takuuhuoltoon. Sain paluuviestinä tiedon, että laitteen valmistaja, Globalscale, toimittaisi jossain vaiheessa tulevaisuudessa pelkkiä virtalähteitä myyntiin edullisesti ja että niistä ei ole muuta tietoa vielä. Jos en osaisi itse vaihtaa pelkkää virtalähdettä, voisin lähettää laitteeni huoltoon, mutta sen postitus takaisin maksaisi 10 puntaa. Käsittääkseni yritys olisi vieläpä veloittanut varaosastakin, joten totesin, että halvemmaksi tulee korvata laitteen virtalähde kokonaan itse, sillä minulla oli jo tarvittava varaosakin.

SheevaPlugin virtalähteen vaihto

SheevaPlugin virtalähteen vaihto

Ostin vastikään pari digitaalikameroille tarkoitettua AC-muunninta, joista voi vaihtaa ulostulevan jännitteen määrää. SheevaPlug tarvitsee sopivasti vain 5 V, joten päätin uhrata toisen muuntajani SheevaPlugini virtalähteeksi. Avasimme kaverini kanssa laitteen välittämättä enää sen kummemmin takuutarran rikkoutumisesta. Joka tapauksessa olisin joutunut avaamaan kotelon määrittämättömän ajan kuluttua itse, eikä takuutarraa olisi kukaan tarkistanut silloinkaan. Lisäksi uusi virtalähde olisi samanlaisena todennäköisesti sekin hajonnut. Foorumiviestien mukaan osa käyttäjistä on vaihtanut SheevaPlugin virtalähdejohdoksi USB-kaapelin, jolloin virtaa on mahdollista saada toisista tietokoneista tai vaikkapa autojen tupakansytyttimestä adapterin avulla. Itse kuitenkin tyydyin verkkovirtaan tökättävään AC-muuntimeen.

Virtalähde vaikutti koneen kotelon avaamisen jälkeen mielenkiintoiselta. Se oli pakattu pieneen peltirasiaan, joka muistutti entisaikojen karkkirasioita. Peltirasian ympäri kulki keltainen teippi, joka piti paketin kasassa. Kun virtalähteen kotelon avasi, sisältä paljastui kolme kondensaattoria, jotka kaikki olivat eri valmistajien valmistamia. Yksi oli selkeästi pullollaan, muutkin hieman heikossa hapessa. Pelkän virtalähteen ulostuloja mitatessa arvot pomppivat jossain 0 – 4 voltin välillä täysin heittelehtien. Ei ihme, että koko SheevaPlug ei käynnistynyt.

Vaihdoimme eurooppalaisen virtapistokkeen tilalle yhden yleis-AC-adapterini sovitinpäistä niin, että adapterin saa tarvittaessa vielä irti itse laitteesta. Ainoastaan siis tuo yksi sovitinpää liimattiin kiinni SheevaPlugiin kiinteästi. Liimalla ja jonkin johdinjohdon vanhalla suojamuovikuorella ylimääräiset aukot koneen kotelossa sai tilkittyä nätisti, ja lopputuloksesta tuli suhteellisen siisti. Valitettavasti en ottanut valmiista laitteesta kuvaa ollenkaan, ja ehdin kytkeä SheevaPlugin takaisin paikoilleen niin, että en sitä irti enää viitsi ottaa valokuvaamista varten. Joka tapauksessa lopputuloksena minulla on jälleen toimiva plugitietokone ohjaamassa kämpän valaistusta!

Jätä kommentti

Kommenttisi:

© Jouni Potila 2006-2020. Cornix@IRCNet, Cornix@IRC-Galleria. Blogiohjelmistona WordPress.