www.kammo.net

Frets On Fire -näppäimistömodaus

Frets On Fire on Assembly’06-tapahtumassa julkaistu kitaransoittorytmipeli, jossa ohjaimena käytetään näppäimistöä tai joystick-peliohjaimena tietokoneelle näkyvää laitetta. Oletusasetuksilla näppäimistön nappeja F1:stä F5:een käytetään eri äänien painamiseen, ja enter tai shift toimii pick-näppäimenä, jolla kitaran kieli näppäillään soimaan. Pelaajan on soitettava pelissä kitaraa ruudulla näkyvien ohjeiden mukaan.

Sain vihdoin ja viimein aikaiseksi ottaa kuvia valmiista Frets On Fire-näppäimistöstäni. Tämä artikkeli kertoo tästä peliohjainprojektista.

Kuva modaamastani Frets On Fire -näppäimistöstä

Minulla lojui kaapissa vanha näppäimistö, jonka olin saanut käytettynä erään vanhan tietokoneen mukana. Näppäimistö on normaaliin PC105-näppäimistöön verrattuna hieman erikoinen, sillä siinä on muun muassa scroll lockin ja pausen paikalla kahden napin levyinen DO-nappi ja ESC:n näppäinkoodi löytyy numpadin kertomerkin kohdalta näppäimestä, joka on merkitty PF3:ksi. ESC-nimistä nappia ei ole olemassakaan, ja funktionappuloita taisi olla ainakin numeroon 17 asti.

Hyvän Frets On Firen pelaamiseen näppäimistöstä tekee sen funktionäppäimien ryhmittely – ne nimittäin ovat viiden napin sarjoissa. Ensimmäisen sarjan näppäimet olivat kuitenkin näppäinkoodeiltaan niin eksoottisia (mukana taisi olla jotain scroll lockia ym.), että katsoin paremmaksi ottaa käyttöön toisen viiden napin sarjan. Näin minun ei tarvitse säätää näppäimistöasettelun kanssa, vaan voin suoraan pelata jopa Windowsissa asettamalla napit kohdilleen asetuksista.

Näppäimistön maalaamisesta on jo niin kauan aikaa, että en löytänyt digipokkarilla ottamiani kuvia mistään. Todennäköisesti en ole siirtänyt kuvia muualle kuin omalle pääkoneelleni kiintolevylle, joka sanoi sopimuksensa irti. (Jokin ~30GiB:n Maxtor >:S) Muistan kyllä ottaneeni kuvia juuri erikoisista näppäimistä ja sisällä lymyilleestä elektroniikasta.

Itse modaus

Modasin näppäimistön mustalla mattaspray-maalilla. Irrotin kaikki napit ja kiinnitin ne kiinni styrox-levyyn samalla tavalla kuin aiemmin mustaksi maalaamani näppäimistön kanssa. Tällä kertaa jaksoin odottaa kauemmin maalin kuivumista ennen testausta. Napit F1-F5 jätin maalaamatta kokonaan, sillä ajattelin värjätä ne myöhemmin Frets On Firestä tutuilla väreillä. Kolmen euron sijoitus spray-väripurkkiin ei kuitenkaan tuntunut järkevältä, varsinkaan, kun yhdellä värillä tarvitsisi maalata vain yksi näppäinhattu ja yhdestä väristä riittäisi jopa kokonaisen näppäimistön kuorien ja näppäinhattujen pinnoitteeksi.

Modaamaani näppäimistöä lähempää

Huonot puolet

Modailun tuoksinassa kadotin yhden näppäinhatun, mutta visuaalisesti sen puuttuminen ei kyllä kovinkaan paljoa haittaa. Toinen huono puoli spray-maalilla maalaamisessa on maalin kuluminen ja naarmuuntuminen. Lisäksi pöly tarttuu aika nopeasti käyttämättömään näppäimistöön.

Hyvät puolet

Frets On Firen pelaamiseen näppäimistö sopii kuin nakutettu. Leveä pick-nappula toimii käytännössä hyvin ja kaikki fret-yhdistelmät toimivat moitteetta, sillä elektroniikkaa ei ole toteutettu säästöpolitiikkaa noudattaen halvalla, kuten nykyisin on tapana, vaan nappeja voi painaa pohjaan vaikka kuinka monta kerralla, ja ne kaikki rekisteröityvät.

Näppäimistön johdon saa ulos joko sivuilta tai perinteiseen tapaan keskeltä yläosasta. Kun johdon kuljettaa ulos oikeasta laidasta, muistuttaa koko näppäimistö hieman enemmän kitaraa.

Kuva minusta modaamani näppäimistön kanssa

Loppusanat

Vanhasta näppäimistöstä sai todella hyvän FOF-peliohjaimen, mutta pian modailun jälkeen tilasin aidon Guitar Hero -ohjaimen. Enää ei sen jälkeen ole juuri tullut näppäimistöllä Fretsiä pelattua. Olkahihna näppäimistölle olisi kuitenkin kiva saada, jotta sillä pelaaminen tuntuisi entistä aidommalta. Niin ja olisihan se mukavaa, jos peliä voisi pelata kahdestaan yhtä aikaa näppäimistöllä ja kitarapeliohjaimella.

Mikäli aikoo maalata näppäimistönsä, kannattaa miettiä jonkinlainen lakkakerros maalipinnan päälle. Itse en ole lakannut kumpaakaan mustaksi maalaamistani näppäimistöistä, ja ensimmäisessä maalipinta alkaa jo käytön myötä kulua pois. Tosin harvemmin noita näppäimistöjä tulee oikeasti käytettyä kirjoittamiseen – toinen kun on kiinni palvelintietokoneessa ja toinen lähes käyttämättömänä omistamani aidon Guitar Hero -ohjaimen takia. Päivittäistä käyttöä varten lakkaaminen olisi kyllä tarpeellista.

13 kommenttia tekstiin “Frets On Fire -näppäimistömodaus”

  1. ponzo 7. heinäkuuta 2007 kello 19.43:

    toi on aika pähee 😀

  2. tupe 9. heinäkuuta 2007 kello 10.18:

    aika siisti

  3. nimetön 2. syyskuuta 2007 kello 15.30:

    kuul

  4. Naama 20. lokakuuta 2007 kello 16.29:

    helmi joo o

  5. moptim 21. lokakuuta 2007 kello 12.59:

    Cooli, tolla tavallahan sais aika jänsgän semmosen kaikki näppäimet kokomustia -näppiksen.

  6. Cornix 26. lokakuuta 2007 kello 20.49:

    moptim, eikö tuo sitten ole just semmonen kokomusta? 🙂 (no okei, tossa on jokunen nappi jätetty valkoseks, mutta mullon semmonenki, joka on täysmusta nappeineen päivineen)

  7. moptim 28. lokakuuta 2007 kello 10.25:

    No siis niiku kirjoittamistarkoitukseen eikä FOFiin. Semmonen kokomustahan maksoi pari vuotta sitten yli huntin 😮

  8. Jusander 10. toukokuuta 2008 kello 9.13:

    tos hieno. *,..,*

  9. ville 21. marraskuuta 2008 kello 14.19:

    Miten sait gh kitaran toimimaan fofissa ? ;O

  10. Cornix 21. marraskuuta 2008 kello 20.38:

    Ostin PS/PS2 to USB -adapterin, jolla pleikkariohjaimet saa näkymään tietokoneelle joystickeina.

    Kahden ohjaimen kanssa, esimerkiksi tanssipelatessa, tuollaisissa adaptereissa täytyy yleensä painaa ylös+select+start-näppäinyhdistelmää pohjassa jonkin aikaa, jotta molemmat ohjaimet rekisteröityvät oikein.

    Muutamia paikkoja, joista tuollaisia saa:
    http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.11707 (halvin vaihtoehto, vaatii PayPal-tilin. Ilmainen kotiinkuljetus)
    http://www.polarpanda.com/store/product_info.php?cPath=23_87&products_id=231 (yksi suomalainen vaihtoehto)

    Myös peliliikkeistä ja marketeista kannattaa etsiä adaptereita.

  11. Jussi-poika 18. lokakuuta 2010 kello 14.21:

    Voisko näppäimistö olla alunperin MACin näppäimistö?

  12. Cornix 18. lokakuuta 2010 kello 20.18:

    Tuskin. Applen vanhoissa koneissa ei kai ole ollut tuollaista isoa DIN-liitintä, kuten IBM:llä ja muilla. Lisäksi olen nähnyt samanlaisia näppäimistöjä eräässä kirjastossa tekstipohjaisessa tiedonhakukäytössä itsepalvelupisteillä ennen kuin nekin vaihdettiin Windows-pohjaisiksi.

  13. You got 66 400 $. Gо tо withdrаwаl >>> https://telegra.ph/BTC-Transaction--612266-03-14?hs=1f2f250604cfbceb2d98e91454512428& 5. huhtikuuta 2024 kello 16.19:

    jlwwtc

Jätä kommentti

Kommenttisi:

© Jouni Potila 2006-2024. Cornix@IRCNet, Cornix@IRC-Galleria. Blogiohjelmistona WordPress.