www.kammo.net

Blogi

Johtoviidakon selvittäminen

Ajattelin kerrankin siistiä pöydän takana sijaitsevan johtoviidakon siedettävämpään kuntoon. Projekti on vielä lähes suunnitteluasteella, mutta jonkin verran on jo tullut toteutettua.

Piirsin tämänhetkisestä tilanteesta paperille kuvan. Siitä tuli melko sotkuinen kaikkine ristiinrastiin menevine viivoineen, eivätkä kaikki johdot edes varmasti ole mukana. Silti tuosta huomasi helposti, että tarvitsen ehdottomasti pöydän taakse pidemmän schuko-jatkoroikan. Nykyisessä setissä on useampia kolmen pistokkeen rasioita, joista aion päästä eroon.

Kiertelin paikalliset marketit ja rautakaupat läpi, mutta mistään ei löytynyt pitkää, vähintään kymmenpaikkaista jatkojohtoa. Kuusipaikkainen oli pisin. Jos sellaisia panisi kaksi peräkkäin, paikkoja jäisi vapaaksi 11:lle laitteelle. Tuo riittäisi, mutta mieluummin haluaisin yhden ainoan jatkon kuin puolitoista metriä lisää turhaa johtoa pölyä keräämään. (Jatkoroikasta täytyisi ottaa virtaa toiseen.)

Pistokkeiden keskittämisen lisäksi tarvitsisin projektia varten jonkinlaisen johtokourun, jossa kaikki tietokoneiden johdot voisi  kuljettaa niin, että yhden johdon saisi myös tarvittaessa vedettyä pois. Netissä olen törmännyt ratkaisuihin, joissa pöydän pöytälevyn alapuolelle on rakennettu kaikki tarvittavat johdot ja reitittimet ylösalaisin, mutta minun pöytäni alapuolella on kaapit, ja vapaata tilaa on ainoastaan näppäimistön kohdalla. Siinäkin näppäimistön kelkka vie tilaa niin paljon, ettei johtoja ole viisasta siihen väliin sijoittaa. Jaloissahan ne pyörisivät.

Sen sijaan kaappien takalevyihin voisi kiinnittää tuon yhden pitkän jatkojohdon sekä kourun, jossa johdot kuljettaisivat signaalit siistissä järjestyksessä.

Tällä hetkellä mietityttää vain analogisen äänisignaalin ja VGA-kaapeleiden häiriönsietokyky. Mitenköhän käy, jos samassa kourussa kulkee myös sähkövirtajohdot kolmelle näytölle, kahdelle tietokoneelle, televisiolle, stereoille, mikserille ja muille pienemmille laitteille?

Ikeasta ostetun muoviputken näköisen johdoille tarkoitetun kuoren olen todennut huonoksi ratkaisuksi. Sellainen kyllä nitoo hyvin johdot yhteen nippuun, mutta yhden johdon erottaminen myöhemmin muiden seasta onkin sitten vaivalloista. Täytynee vielä miettiä tarkoin tuota johtojen ripustamista ja yhteen niputtamista.

Jätä kommentti

Kommenttisi:

© Jouni Potila 2006-2021. Cornix@IRCNet, Cornix@IRC-Galleria. Blogiohjelmistona WordPress.